2020-04-28

Fjäderholmarnas Östersjöporter

Bild: Fjäderholmarnas Bryggeri
Jag minns faktiskt inte när eller var jag köpt den här flaskan. Eftersom jag inte har den i någon Systembolagsbutik i närheten och inget spår av att ha beställt den är den troligaste platsen Viking Gabriella och tiden julen 2019.

Östersjöporter är en baltisk porter på 6,5 % från Fjäderholmarnas Bryggeri.

Färgen är mörkt brun, nästan svart. Det två fingrar höga skummet är kompakt och beige. Det sjunker ner till ett lock utan att lämna några rester efter sig.

Doften är söt och rik med tydliga toner av mörk choklad, kaffekarameller och havregrynsgröt. Lite svartmalt-syrlighet, aningar av grädde, lakrits och apelsinskal.

Smaken är torrare än vad jag väntat mig. Rostad malt, kaffe, kakao, krut, svarta vinbär och lite katrinplommon. Medelstor kropp. Eftersmaken bjuder på viss (ren) alkohol, salt knäck och lite kex. Det långa slutet är rostat med en ren beska och lite gröna löv.

Kolsyran är medel till stark, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är mjuk, nästan lite tjock.

En behaglig och oväntat torr baltisk porter. Kanske inte den djupaste i stilen, men väl oväntat uppfriskande.

Betyg: 3,74. Tillgänglighet: Ombord på Viking Lines fartyg (och på Systembolagets småskaliga lokala sortiment, beställbar). Pris: Okänt. Bäst före: 17-09-2021 (batch #11).

2 kommentarer:

  1. Du kanske har åkt Birka? Jag kan inte minnas att jag någonsin sett Fjäderholmarnas öl på Cindy (som jag mer eller mindre pendlar med månadsvis).

    SvaraRadera
  2. Ångrar mig, Gabriella var det tydligen, där har jag noll koll :-)

    SvaraRadera