2020-04-12

Hop Notch Janko Unchained

För ett par år sedan lämnade Jessica Heidrich Galatea och dess märke St Eriks för att satsa på något nytt. Tillsammans med sin sambo tog de över Waxholms Bryggeri och där startade hon etiketten Hop Notch.

När så "Janko" Svensson, vän till Jessica, ölprofil och -författare även han valde ett nytt steg i karriären så hyllade hon honom med detta öl: Janko Unchained. Det är i grunden en sydtysk helles som humlats med modern Citra. 5,9 %.

Det här var också en av de öl jag passade på att beställa när jag trodde att Systembolaget skulle sluta skicka det lokala sortimentet till andra butiker än de lokala.

Färgen är mycket ljust gul, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och vitt, och det sjunker snabbt till ett tunt lock.

Doften är friskt humlig med tydliga toner av citronskal och grapefrukt. Sött godis och lite spannmål, aningar av parfymerad tvål.

Smaken startar överraskande sött med citronjuice, limeskal och en hel del citrongodis liksom lite franskbröd. Medelstor kropp. Mer citrus i eftersmaken där en lätt till medelstor beska och lite bröd hittas liksom en allt tydligare alkohol, grön humle och en aning smör. Spannmål i slutet.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är mjuk och aningen kladdig.

En intressant öl där verkligen helles möter den nya världen. Dock finns det något slags väldigt vag bismak som jag inte riktigt fångar, än mindre lyckas beskriva.

Betyg: 3,14. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment i Vaxholm (beställbar). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 05032021.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar