2020-03-28

Systembolagets Varunytt augusti 2001


Låt oss gå tillbaka till lite enklare och mer förutsägbara tider. Vi tar augusti 2001!

Vad gjorde jag då? Jag jobbade som systemadministratör på ett litet Ericsson-bolag, och mitt öldrickande var inne i en ytterst brittisk period. Någon månad senare åkte jag på en nära månadslång tågluff i England och Skottland där det blev en och annan pint. Och chipspåse.

Systembolagets Varunytt var en tunn historia på 20 sidor. Ett helt uppslag ägnas åt Systembolagets doft- och smakord, en kvartssida gör reklam för deras Vinprovarpaket (underlägg, protokoll och en förklarande skrift för 55 kr).

Annars är det mest rödvin. Öl? Totalt två.

Dels Buddy från Spendrups. En ljus lager på 5,5 % bryggd på pilsnermalt och münchnermalt samt perle och magnumhumle. 11:90 för en halvlitersburk.

Jag har inga minnen av att ha sett den i hyllorna. Än mindre druckit den.

Och så Nastro Azzurro från italienska Birra Peroni. Även detta en ljus lager. 5,2 %. Den här har jag druckit och recenseratBeer Advocate sommaren 2005, då tyckte jag att den var en okej törstsläckare och gav 2,78 i betyg. Känns aningen snålt idag.

Det här är en öl som kommit och gått från Systembolagets fasta sortiment: Först våren 1997, sedan återlanserades den alltså hösten 2001. Så försvann den efter några år men var tillbaka i det fasta sortimentet sommaren 2017, men försvann ut igen och finns just nu inte alls.

Nastro Azzurros främsta konkurrent här i Sverige är Birra Moretti, och det är den senare som blivit standardölen om man driver en restaurang med italiensk inriktning. Troligen beror det på att Spenrups har den i sin portfölj.

Under övriga nyheter så berättas att den ljusa holländska budgetlagern Bavaria också kommer på 500 ml burk (11:80).

En småtråkig nyhetsmånad, helt enkelt.


1 kommentar:

  1. Hej!

    Du verkar ha koll på Systembolagets sortiment. Minns du vad en vanlig burköl kostade i mitten av 90-talet?

    Vänliga hälsningar,
    Håkan

    SvaraRadera