2020-04-09

Centralbryggeriet Folkes DubbelIPA


I tider som dessa så bör man stödja sina närmsta lite extra, ingen annan lär göra det. I mitt fall blir då valet enkelt: Linköpingska Centralbryggeriet. Fast jag var tvingen att mäta på en karta om de verkligen är mitt närmsta numera (mer om detta senare).

När jag besökte dem för en månad sedan (länk) så fick jag prova deras nyaste öl direkt från tank: Folkes DubbelIPA, en New England-dubbelipa på 8 % som torhumlats med Amarillo och Simcoe.

Färgen är gul med en dragning åt orange; vätskan är oklar. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt. Det sjunker ner till ett ojämnt lock lämnandes en hel del rester på glaset.

Den relativt milda doften är fruktigt söt med viss beska. En hel del apelsinjuice, apelsinskal och lite grapefrukt. Apelsin-smaksatt godis, lite laktos och mogna bananer.

Smaken är besk-söt med passerande apelsinkola och annat fruktgodis. Den medelstora beskan har en syrlig ton som drar åt citronsyra (som verkar vara ett vanligt drag i NE-öl). Toffee och en liten aning av vispgrädde. Medelstor kropp. Eftersmaken bjuder på mer fruktgodis, citrusjuice och gröna bananer. Växande sötma men inte så mycket beska i det korta slutet.

Kolsyran är medelstor, de medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är mjuk och lite tjock.

En DIPA som... Inte är nog dubbel för mig helt enkelt. Visst ska New England-stilen fokusera på humlens fruktighet och maltsötma, men här blir det helt enkelt inte nog med humle eller beska för mig.

Betyg: 3,49. Tillgänglighet Systembolagets lokala småskaliga sortiment i närheten av Linköping (beställbar). Pris: 37:00 för 330 ml. Bäst före: helt oläslig stämpel.1 kommentar:

  1. Vad kul att Centralbryggeriet fortsätter producera nya öl. Men snälla, måste alla ta fram sin version av NEIPA? Känns som det finns tretton på varje dussin, just nu. Lite grann som följa John här om året då "alla" skulle erbjuda en lätt syrlig berliner weisse. Hur gärna en vill prova nytt blir det till slut bara tjatigt.

    SvaraRadera