2020-04-11

Oceanbryggeriet Amerikansk Pale Ale

Gammal etikett. Bild: Oceanbryggeriet
När Systembolaget förklarade att de skulle dra in möjligheten att beställa lokala öl till andra butiker passade jag på att hamstra lite. En del från Oceanbryggeriet. Som den här, Amerikansk Pale Ale. Den har till och från funnits i bryggeriets sortiment i ett antal år. Det är en APA på 5,2 %.

Färgen är gyllengul, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker ihop och lämnar en del rester efter sig på glaset.

Doften är balanserad med viss sötma. Knäckebröd och knäck. Mjukt humliga toner av grapefrukt och apelsinsuccat.

Smaken är besk-söt med toner av fullkornsbröd och råg-knäckebröd. Balanserande beska smaker av grapefruktskal, mandarin och en aning tallbarr. Lätt till medelstor kropp. Aningar av muskotnöt och kryddpeppar i eftersmaken liksom en hel del knäckebröd, blommor och beska örter. Beskan stannar kvar länge i slutet liksom mogna plommon.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är vassa. Vätskan är medelmjuk.

APA är en underskattad ölstil, och jag behöver inte gå längre än till mig själv för att inse att jag inte köper speciellt mycket av den. Men den är inte helt lätt att få bra heller, det handlar om att få en perfekt balans mellan malten och humlen samtidigt som det inte bara får bli en lättare AIPA. Här tycker jag att Oceanbryggeriet lyckats bra, men jag hade nog velat ha lite mer aromhumle och lite mindre kolsyra.

Betyg: 3,84. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment kring Göteborg (beställbar). Pris: 24:90 för 330 ml. Bäst före: 20200801.

Oceanbryggeriet, 2011.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson
    Oceanbryggeriet är ett av mina favorit bryggerier. Han brygger både i amerikansk och brittisk stil. Personligen gillar jag den maltigare brittiska stilen bättre,

    SvaraRadera