2020-05-09

Svenska mästerskapen i hembrygd öl 2020

Hårt arbete pågår.
Jag minns det än. Vi Svenska Hembryggareföreningens domargrupp i Linköping 2019 satt och åt den traditionella pizzalunchen när vi dömde Hembryggar-SM det året. Vi hade, som en nyhet för året, redan då fått reda på vad vi skulle döma 2020. Klass 5. Kraftig ale.

Med det vi visste då var det en av de stora utmaningarna för en domargrupp. Kanske inte numerärt flest öl, men massor av humletunga saker.

Men så blev det 2020. Och COVID-19.

Själva evenemanget med Folkets val och prisutdelningarna (som skulle vara i Göteborg) ställdes in. Men samtidigt bestämdes att så mycket av ölen redan var brygd och övriga förberedelser kommit så långt att vi skulle genomföra domarbedömningen som planerat.

Jag minns inte heller hur eller när, men jag blev i alla fall utsedd till huvuddomare med diverse ansvar för förberedelser och inrapportering.

Det blev rörigt, sent och stressigt. Jag är inte riktigt säker på om någon annan skulle hålla med om detta, men jag har en ganska neurotisk läggning när det gäller sånt här projektledande.

Efter en del av- och påhopp så fick vi ihop 6 domare och en hantlangare. Lokal var bokad, excellistor klara och allt överplanerat i mitt huvud. Som vanligt kom den mesta informationen från Domarkommittén i sista sekund... Vi fick veta att 65 öl var anmälda. Hanterbart, 2019 hade klass 5 67 öl och 2018 75 stycken, så en liten nedgång var det men inte alls så mycket som jag antagit.

Vi körde igång direkt på morgonen 25 april, och tack vara skickliga domare, smidig logistik, bra rutiner och god hjälp så gick det över förväntan snabbt. Vi var faktiskt klara strax efter 16 och kände oss väldigt nöjda - söndagens bokning behövde aldrig utnyttjas.

Så jag vill åter tacka alla som varit inblandade i Linköping i år!

Med det sagt ska jag nämna något kring de öl som vi gick igenom. Och det är därför jag publicerar den här texten så sent, nu ska SHBF ha i en livesändning berättat vilka vinnarna från de olika kategorierna varit och årets finalvinnare utsedda.

Med reservation för att vi inte tidigare dömt klass 5, men med jämförelser från 8 års SM-dömning så....

Det var sämre än jag väntat mig. Framför allt 5D. New England IPA - Vermont IPA och 5F. Dubbel IPA lämnade mycket i övrigt att önska. Med något enstaka undantag saknades det där riktiga humlebettet, och i DIPA beskan. Den humle som fanns var genomgående ofokuserad och svåridentifierbar. Det enda jag minns som tydligt var en dillig DIPA där nog Sorachi Ace använts.

Men till slut fick vi ihop en final där slumpen gjorde att ingen understil hade mer än ett öl representerat. Och här var all öl mycket god, men vinnaren stod i en klass för sig själv: En utsökt balanserad och kraftfull barley wine med finfina madeiriserade toner som ändå inte kändes gammal

Bonus-beröm till de två ölen i övrigt-gruppen 5H: Båda var Old Ale, en stil jag gärna ser mer av både hos hembryggare och kommersiellt.

Här hittar ni hela resultatlistan från SM 2020.

Något jag funderar på är att öl som bedömts av gruppen i Linköping aldrig vunnit SM-guld. En slump?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar