2019-07-24

Igen: Åbro Bryggmästarens Samma Klaus

Bild: Åbro.
Vinnaren av Svenska Mästerskapen i hembrygd öl 2016. En dubbelbock, en klon av den legendariska julölen (en gång världens starkaste öl) Samichlaus. Jag drack den sommaren 2017 och gav 3,58 i betyg. Tyckte att den var bra, men lite småtrist och funderade över hur den skulle vara om ett par år. Bryggmästarens Samma Klaus bryggd av Åbro. 12 %.

Och nu har det gått ett par år!

Friskt pys när jag öppnar flaskan. Det bildas ett fräsande skum när jag häller upp ölen, men det försvinner snabbt bort. Kvar blir en stilla helt klar vätska med en färg som drar åt mahogny-brunt. När jag snurrar glaset bildas gardiner på glaset.

Doften är söt och intensiv: Nötter, alkohol, röda bär, lite rom-russin och en aning oljefärg.

Smaken är kemisk med en kraftig snabbt passerande sträv beska. Massor av het, rå alkohol. Nötter och knäck, russin och vitt portvin. Medelstor till stor kropp. Eftersmaken är om möjligt ännu alkoholhetare med målarfärg, sträv trädsav och röda Ahlgrens bilar. Slutet är kort, halvsött och alkoholstarkt som en cognac.

Kolsyran är lätt, de få små bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk med viss torrhet.

Ja. Den har utvecklats efter 2½ år i skafferiet (nära rumstemperatur) och den är långt ifrån småtrist. Men den har blivit intensiv på fel sätt, här är det bara alkohol och en intensiv och samtidigt enkel sötma kvar. Jag tror inte den kommer att bli bättre av mer lagring, kanske den lugnar ner sig tillräckligt om ytterligare 5 år? Jag klarade inte av mer än 1 deciliter av den som den är nu.

Skissbetyg: 2,7.

Bäst före: 02SEP2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar