2017-06-18

Åbro Bryggmästarens Samma Klaus

Bild: Åbro.
Det finns öl… Som jag helt enkelt har svårt att hitta rätt tillfälle till. Oftast är de starka. Vilket gjort att de allt mer sällan köps hem. Varför ska jag köpa öl som jag bara får dåligt samvete av?

Den här, till exempel, har stått och stirrat på mig från kylskåpshyllan i ett par veckor. Men nu så är det dags! Det fanns nämligen en anledning till att jag köpte ett par flaskor av denna dubbelbock på 12 %: Den vann hembryggar-SM 2016 (mer att läsa om detta här) och fick därmed bryggas i stor skala hos Åbro.  

Samma Klaus är som namnet antyder en klon på julölet Schloss Eggenberg Samichlaus.

Färgen är ljusbrun, vätskan är kristallklar. Det låga varmvita skummet försvinner iväg rätt snabbt utan att lämna några rester efter sig.

Alkohol dominerar den kraftiga rena doften. Fikon och dadlar, lite russin. Nötter och brandy.

Smaken startar rent och mjukt med brandy/Cognac och nötter. Växande alkohol och knäckig sötma. Den är oväntat enkel… Eller, det är fel ord. ”Okomplex” är nog bättre. I alla fall med tanke på styrkan. Medelstor kropp. Torkad frukt i eftersmaken liksom brandy och likörpraliner. Tydlig värmande alkohol. Avslutningen är lång med lagrad (tung) sprit och mandlar/nötter.

Kolsyran är kraftig med långlivade stora bubblor. Vätskan är mjuk och något kladdig.

Ren och prydlig, men jag hade väntat mig mycket mera. Få se hur det blir med den andra flaskan om ett par år…

Betyg: 3,58. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 21 oktober 2016 (slutsåld). Pris: 32:90 för 330 ml. Bäst före: 02SEP2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar