2019-07-19

Mikkeller K:rlek Vår/Sommar 2019

Bild: Brill & Co.
Mikkellers och Brill & Cos samarbete K:rlek är ett projekt där de genom två olika pale ale ska försöka spegla ölvärld utveckling.

Nummer 13(!) i serien är en grumlig APA på 4,8 % brygd hos De Proef där fokusen ligger på fruktig humle och tjock munkänsla. Allt packat i en plastfolierad burk. Ja, K:rlek Vår/Sommar 2019 ligger i alla fall rätt i tiden.

Färgen är kallt gyllengul med en aning åt orange. Vätskan är grumlig som en hefeweizen. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker sanka ner lämnandes en hel del rester på glaset.

Doften är fruktig med toner av grapefrukt och apelsinskal. Men det finns också underliga dofter av kokta grönsaker och rå lök.

Smaken är mjuk och balanserad med mindre beska än väntat. Lite citrusfrukter och en ren tydlig sötma. En passerande syrlighet som drar åt citronsyra. Medelstor kropp. Eftersmaken har lite av det där jag kände i doften: Grönsaker, plast, lök och damm. Kryddig alkohol och citronjuice i slutet.

Kolsyran är medelkraftig, de måna mycket små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är tjock, nästan kladdig.

Bäst före-datumet är satt till slutet av mars 2020, och jag tror att den är brygd ett år innan dess. Och som så ofta med grumliga humle-öl så är tiden inte speciellt vänlig mot den.

Betyg: 2,56. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 7 juni 2019 (slutsåld). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 26/03/20.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar