2019-01-26

Innis & Gunn Koge's Choice

Bild: Innis & Gunn
Ett par gånger har skotska bryggeriet Innis & Gunn en tävling där de svenska kunderna ska föreslå en kommande smaksättning: Imagine & Gunn. Sedan röstas en vinnare fram av samma kunder. 2018 vann förslaget en kolsvart stout lagrad på [brandy-]ekfat och smaksatt med ingefära, kanel och smulade pepparkakor.

Jag tänkte inte mer på det, förrän en vän påpekade att det var en av hans kompisar, Stefan ”Koge” Skogh, som var vinnaren och att jag bara måste prova den. Och eftersom den faktiskt fanns kvar i hyllorna så fick det bli så.

Koge's Choice är en imperial stout på 7,6 %.

Färgen är svart. Det två fingrar höga skummet är ljusbrunt och kompakt, och det sjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är torr och rostad med tydliga toner av kanel, kryddnejlika, ingefära och pepparkakor. Aningar av kakao och farinsocker.

Smaken startar sött med tydliga toner av pepparkakor och dess kryddor. Lite alkohol och en aning brandy. Kryddorna blir efter ett kort tag lite syntetiska till karaktären. Medelstor kropp. Eftersmaken är torrare med fenoliskt feta kryddor, julgodis och en aning bananskal. Det korta slutet är kryddigt med lite värmande alkohol.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är något kladdig.

Den är inte så överkryddad som jag var rädd för, de har verkligen fått fram pepparkaka i smaken. Samtidigt finns det något fett och obalanserat över den som öl betraktat. Av en slump hade jag en burk Gille-pepparkakor hemma, alltså samma som använts i receptet för denna öl. Tillsammans så blir det ännu mer obalanserat och sältan blir övertydlig. 

Nja.

Betyg: 2,99. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 7 december 2018 (lagersaldo). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 31 OCT 19.

2 kommentarer:

  1. Har du någon favorit bland Innis & Gunns "svenska vinnare" över åren?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte - jag har bara provat den här.

      Radera