2019-01-08

Nils Oscar Mild Winter Ale

Bild: Nils Oscar.
Lite överraskad blev jag när jag såg att Nils Oscar skulle lansera en öl i mild-stilen som jul/vinteröl. Fast kanske inte så mycket ändå, de har kommit att specialisera sig på kompetenta tolkningar av traditionella ölstilar.  Så Mild Winter Ale på 4,2 % såg jag fram mot att få prova.

Färgen är djupt brun, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och beige, och det sjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är torr och rostad med tydliga toner av köttbuljong, träkol, pumpernickel och lite plast som stör en del.

Smaken är mjukt maltig med rostade, nästan brända, toner på en låg nivå. Pumpernickel och träkol, aningar av torkade svarta vinbär. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en passerande lätt rökighet, mörkt bröd och råg-knäckebröd. Avslutningen är något sötare med aningar av färska hallon och jordgubbssylt.

Kolsyran är mild med många små kortlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En trevlig mild, men mer åt det brända hållet än det chokladiga som jag gillar bättre. Trist med plasten i doften. Jag har druckit flera flaskor av den här ölen tidigare under helgerna, och vissa av dem har haft en sträv metallisk smak som stört ännu värre. Inte i denna flaska dock.

Betyg: 3,39. Tillgänglighet: Systembolagets julöl 2018 (lagerstatus). Pris: 19:80 för 330 ml. Bäst före: 20/04/2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar