2019-01-09

Brewdog Jet Black Heart

Bild: Brewdog
För ett par år sedan bryggde BrewDog en sweet stout som de kallade Jet Black Heart. Jag minns inte om jag drack den eller ej, men jag recenserade i vilket fall inte…

Året senare återkom den med ett nytt recept från deras bryggeri i Ohio, där vanilj tillkommit. De har också tappat den med kväve i burken. Nya Jet Black Heart har samma alkoholhalt: 4,7 %.

Färgen är som namnet lovar kolsvart, det fingertjocka skummet är ljusbrunt och mycket kompakt. Det sjunker ner extremt långsamt och lämnar fina skumgardiner efter sig på glaset.

Doften är söt och rostad. Vanilj, mörk choklad, svart malt-syrlighet och en aning av nya världens humle.

Smaken är mjuk, från början till slut. En inledande ren beska passerar förbi. Växande sötma med en fin ton av vanilj. Sötman balanseras delvis av humlen, men också av den brända malten. Medelstor kropp. Eftersmaken är torrare med torr rostad malt, kryddiga råg-toner, och mjuka smaker av knäck, nypon och lite toffee. Det långa slutet är om möjligt ännu mjukare med choklad/kakao, lakrits och lite kaffe.

Kolsyran är mycket mjuk med många små kortlivade bubblor. Vätskan är även den mjuk och fyllig.

En mycket välgjord och balanserad öl där varken vanilj, sötma eller humle tar överhanden. Ytterst lättdrucken!

Jag bör nog nämna något om upphällningen: Burken innehåller kväve men ingen patron, så den måste behandlas på rätt sätt för att bli bra: Kyl, vänd burken 5 gånger upp och ner innan den öppnas och störtas ner i ett glas. Första burken jag drack läste jag inte om detta utan hällde upp den på vanligt vis, och då blev ölen tunn, vasst obalanserad och k0lsyran blaskig.

Betyg: 4,32. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan september 2017. Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 28/09/19.

Burkbottentext: ROCKET TO DUBLIN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar