2019-01-15

En helg i Stockholm


Okej, helgens krog-relaterade händelser i Stockholm började alltså på Zum Franziskaner (länk). Men vad hände sedan, förutom att det bara var ställen jag tidigare besökt?

Efter restaurangen i Gamla Stan gick frugan tillbaka till hotellet medans jag promenerade till Östermalm och Mikkeller Stockholm.


Här drack jag dels Mikkeller Riesling People, en New England IPA som bryggts med riesling-juice. Frisk och god. Sedan en mer klassisk öl i samma stil: Tempel Jante IPA. Helt okej…

Pratade lite med dryckesansvarig Daniel som stod bakom baren. Jag förklarade att jag saknade den första krogen på Döbelsgatan. Bättre stämning, på något sätt. Han höll inte alls med: Den gamla var för liten, och för svårjobbad. Och så var Daniel tvungen till ett extra byte när han skulle åka hem!

Tog nu tunnelbanan till Slussen och traskade upp till Oliver Twist, var lite sugen på en real ale. Det märktes att det är oxveckor, inget av dessa ställen var mer än trekvartsfulla på en fredagskväll.


Här dracks en mycket mjuk och lättdrucken Kent Session Ale.


Följd av en riktigt klassisk amerikansk DIPA och besk-bomb: Ska BHC. En tung pjäs som jag just då bara klarade hälften av.


Därefter sömn.


Efter lördagens besök på Nationalmuseum drog vi oss långsamt till Krogen Soldaten Švejk. Vi har varit där flera gånger tidigare, men aldrig fått chansen att äta deras mat eftersom de få bordsplatserna alltid varit fulla. Så icke nu vid öppningsdags.

Vi tog in varsin Ost Special som vi åt med god aptit. Till det en Gambrinus på personalens inrådan. Som efterrätt blev det en liten Becherovka och en ofiltrerad och opastöriserad Pilsner Urquell. Jag var inte förtjust i den, den här gången heller.

Vidare? Frugan var säker på vart vi skulle: Nya Carnegiebryggeriet. Här stod barchef CC och höll i trådarna. Han serverade diverse smakprov och snackade om krogar, öl och livet med oss. Fulla glas drack vi av Brut IPAJ.A.C.K., Kellerbier och Epic Pancacke Flip (porter med lönnsirap). De två sista var riktigt bra.


Skulle vi orka ett ställe till? Tja… det skulle vi väl? Valet föll efter diverse diskussioner på Brewdog Bar Kungsholmen. Här var det två öl som fick ackompanjera den utmärkta ölkorven (men varför servera den på ett lager finskuren isbergssallad?): Dead Pony Club och Punk IPA. Inga överraskningar där inte. Vilket var som det skulle.


3 kommentarer:

 1. Jag är nyfiken på vad du inte gillar deras Pilsner Urquell. Själv håller jag mest till på Bar Central och dricker deras ofiltrerade och opastöriserade PU. Kanske är viss skillnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att den är obalanserad, det är något med beskan som lätt blir lite sträv. Speciellt i jämförelse med Budvar som jag tycker är mycket mer balanserad.

   Radera
  2. Tack för svar! Är benägen att hålla med dig om strävheten. Jag tycker att det ger en krispighet till ölet som jag gillar.

   Radera