2018-05-14

Fuller's London Pride 3,5 - inte samma öl


För en tid sedan skrev jag om den nya folkölen London Pride 3,5.

Jag var efter samtalet med Fuller's export manager Will Theakston i höstas övertygad om att det skulle bli Chiswick Bitter i flaskorna.

Problemet var bara det att jag nog önskedrömde just då, för andra som var i samma rum tyckte att han var så vag att det både kunde vara den ölen med annat namn, eller en ny. Och flera läsare har ifrågasatt det jag skrev.

Jag skickade därför en fråga till pressansvarig hos importören Arvid Nordquist, och har nu fått följande svar:
Vi har sett att det blivit många spekulationer kring om ölet är Chiswick Bitter, men så är inte fallet. Vi har även bett Georinga Young [Head Brewer på Fuller's] att uttala sig kring produktionen av London Pride 3,5 % och du ser citatet här nedan.

LP 3.5% is brewed alongside traditional export LP at 4.7% as part of our parti- gyle system. This means the worts from two mash tuns are collected together in the first copper, and the weaker worts are collected in the second copper. Once we have boiled the worts with hops to impart bitterness and hop aroma, we cool the wort and proportion the worts from both coppers to give the correct starting gravity for fermentation. For traditional export LP at 4.7% the OG is 1047 for our new LP at 3.5% it is 1035. Both beers are dry hopped in Fermentation vessel. This makes it different to the Cask Beer and version and Chiswick Bitter in two ways – it is dry hopped in Fermentation Vessel with Target hops unlike cask where Goldings hops are added and it is filtered.
Jag hade alltså fel. Och jag har inte ens lyckats få tag i några flaskor för att testa hur den smakar.

1 kommentar:

  1. Jag har köpt den på Ica Liljeholmen i Stockholm för typ 17kr. Kommer köpa den igen men den var inte lika god som jag föreställt mig... Lite platt och syrlig.

    SvaraRadera