2018-02-06

Mohawk Whiteout Stout

Det är kallt. Jag fryser. Egentligen borde jag väl hälla upp en rejäl Irish coffee, men i stället blir det en sval öl från ytterligare ett av skafferiets mest avlägsna hörn: Whiteout Stout, en imperial stout på 9,7 % som Mohawk bryggde hos Gamla Slottskällan i Uppsala. Det står ju faktiskt på etiketten att den är lämpad för höst- och vintersäsong.

Den kommer från den första batchen 2012 och när den kom ut fick jag från flera håll höra ”Låt den ligga till sig, den är ganska rå nu”. Dryga 5 år borde väl räcka?

Färgen är nästan svart med en brun kant. Det låga skummet är beige, det sjunker iväg utan att lämna några spår efter sig.

Doften är överraskande fräsch med örtig humle, rostad/bränd malt och lite mörk choklad. Aningar av grädde, mogna bananer och kokos.

smaken är mjuk med en passerande ren beska. Tydliga smaker av choklad som drar åt kladdkaka med en ren sötma och lite gammaldags fruktgodis. Medelstor kropp. Eftersmaken är torr med choklad, kaffe och nötkräm. Alkohol, kokos och katrinplommon i bakgrunden. Det rätt korta slutet är balanserat med smaker av småkakor med chokladchips, lakrits-halstabletter och en aning olivolja.

Kolsyran är mild, de många små bubblorna är kortlivade i munnen. Vätskan är medel-mjuk.

Å ena sidan: Oväntat fräsch och balanserad efter de här åren. Lite lätt här och var och lite kort i smakerna. Å andra sidan: Om den nu var så rå och obalanserad som ung så har den kanske nått sin topp ungefär nu?

Betyg: 3,67. Tillgänglighet: Systembolagets julöl 2012 (slutsåld). Pris: 34:90 för 500 ml. Bäst före: 130816 (batch WWi1201).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar