2018-02-02

Glasköp: glasoflaskor.se

Det hela började med den här synen i fredags kväll:


Inget kölschglas till kölschen… Jag var då övertygad om att jag skadat det Früh Kölsch-glas som jag fick från dåvarande importören Brekeriet 2012. Inte konstigt, det är ett tunt och lite skört glas. Sånt händer ju.

Och så där kan man ju inte ha det. Tittade runt bland de svenska leverantörerna av ölglas. Inget hos den ena, slut hos den andra.

Av en slump hamnade jag då på glasoflaskor.se, en tysk webbshop med svensk hemsida.

Vad jag direkt slogs av var de låga priserna. Och det ganska begränsade sortimentet vad gäller ölglas. Bakom namnet finns butiken Flaschenland.

Butikens huvudsakliga sortiment består alltså av flaskor. Massor av flaskor: Ölflaskor. Vinflaskor. Parfymflaskor. Syltburkar. Stenkrus. Spritflaskor. Saftflaskor. Flaskor formade som julgranar, grekiska tempel och döskallar. PET-flaskor. Tvålflaskor. Provflaskor. Rollon-flaskor. Sprayflaskor. Ketchupflaskor. Bröllopsflaskor. Etc etc etc.

När jag klickade runt i sortimentet kände jag igen en hel del förpackningar från mindre svenska sprittillverkare, senapstillverkare och kryddhandlare. Kanske en slump, kanske inte.

De ungefär 20 olika ölglasen, alla neutrala utan tryck, kommer från den tyska tillverkaren Rastal.

Priserna anges i Euro, och för ölglasen ligger de mellan 1:04 € och 5:49 € om man köper dem styckvis. Fler glas ger billigare styckpris; om man köper flera hundra av en sort minskar priset med ungefär 25 %. Stenkruset kostar 7:74 €. Betalning via PayPal.

Jag köpte två vardera av Altbier och Kölsch samt ett stenkrus. Frakten var på 9:90 €, jag tror man kan köpa en hel del glas innan man går över den gränsen (testade att lägga 50 Altbier i kundvagnen och det var fortfarande samma frakt). För de pengarna får man utkörning till dörren.

Beställningen gjordes alltså sent fredag kväll, och paketet var i Linköping onsdag förmiddag. Problemet var bara att Postnords tjänster inte fungerar så bra med min vardag, så jag fick ut paketet först fredag eftermiddag. Men i teorin skulle jag kunna ha fått det i onsdags. Klart godkänt.

Och ja, lite oroligt var jag för att varorna kunde ha skadats under turen. Helt i onödan, här har vi verkliga proffs på glasinslagning:


Alla glas var alltså individuellt inpackade i silkespapper och sedan lika individuellt inkapslade i wellpapp. Dessa låg sedan hårt packade i frigolitflingor och så ett lock av hackad wellpapp, allt i en tjock vältejpad wellpappkartong. Risken för sönderslagna glas i den lådan ser jag som ytterst liten.

Okej, glasen då. De ser ut så här:


Glaset längst till vänster är alltså mitt ”riktiga” kölschglas (stange), som i veckan dök upp när jag letade lite till i mina glasskåp. Ack ja… Kölsch-glasen är alltså märkbart större än de klassiska små 20 cl-glasen man får i Köln, de rymmer 40 cl. Det är de som står bak i mitten. Glasgodset är också tjockare.

Framför dem står Altbier-glasen som är kortare och bredare än stange-glaset, och i rätt storlek (20 cl).

Till höger stengodskruset på en halvliter (det fanns också i storleken 1 liter). Känns bra i handen i alla fall. Får återkomma med en recension efter en het sommardag när det ställts i kylen för att hålla en kellerbier extra sval.

Så, i korthet: Inte så jättestort sortiment, bara neutrala glas, riktigt bra priser och bra packning.  För den som är ny inom ölglasens värld finns en god chans att plocka ihop en bas-kollektion av klassiska tyska glastyper för en tvåhundring. Jag är nöjd.

1 kommentar:

  1. Tack för tipset! Jag la precispin en beställning på lerkrusen.

    SvaraRadera