2017-12-04

Igen: Nils Oscar Celebration Ale


Jag gräver vidare i skafferiet. Kanske är det dags att prova en av de där öl jag lagt undan för att se hur den utvecklar sig?

Jo, så blev det. Så jag plockade en flaska Nils Oscar Celebration Ale, som Nils Oscar tog fram för sin ägares sjuttioårsdag våren 2012. Det är ett barley wine på 9,4 %. Jag har faktiskt aldrig recenserat den, men sommaren 2012 gav jag den betyget 3, troligen hade jag då druckit den på krogen eller någon festival?

Ölen, som ursprungligen skulle vara en engångshändelse, har bryggts ytterligare några gånger och årgången 2015 (under namnet Nils Oscar Celebration) finns fortfarande kvar i Systembolagets lokala sortiment, beställbar till alla butiker.

Men hur är nu denna flaska efter 5½ år i skafferiet?

Det pyser lite försiktigt när jag öppnar kapsylen. Den mahognybruna vätskan är kristallklar, skummet försumbart. På flaskans botten finns stora klumpar av fällning.

Doften är maltigt söt och väldigt knäckig. Det finns en del russin, lite mörk rom och alkohol med inslag av wellpapplåda.

Smaken har en snabbt passerande beska, men den överröstas snabbt av en knäckig maltighet. Inte så stor sötma som jag väntat mig. Lite vaniljglass, mörkt råsocker och äppelkräm. Alkohol finns, men den är mer värmande än het. Medelstor kropp. Eftersmaken känns på något sätt tom, det saknas en kropp och sötma som håller upp smakerna av knäck, jordnötssmör, fruktkola och nougat som finns. Slutet har en antydan till klor och äpplig knäckighet.

Kolsyran är småvass, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är rätt så sträv.

Mnje. Den här har nog passerat sin mognadstopp, kroppen är borta och det finns en del tecken på oönskad oxidation. Å andra sidan verkade jag inte så förtjust i den som färsk heller.

Betyget 3 står nog kvar även nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar