2017-12-06

Borg Myrkvi Porter Nr. 13

Jag insåg plötsligt att det skulle vara speciellt passande med en finsk öl idag. Så jag grävde igenom skafferiet, men hittade ingenting.

Funderade kort över detta. Kollar jag i Systembolagets sortiment hittar jag idag 15 öl varav 7 kommer från Stallhagen på Åland. Inte speciellt imponerande. Mina fördomar om finska mindre bryggerier säger att de har ett mycket lokalt fokus och att export är ointressant.

Så det får bli den öl jag redan planerat att recensera ikväll. Den är från isländska Borg Brugghús, heter Myrkvi Porter Nr. 17 och är en amerikansk porter på 6 % som bryggts med kaffe.

Nå, den är i alla fall köpt på en Ålandsfärja, alltid något.

Färgen är mörkt brun, nästan svart. Det tre fingrar höga skummet är brunt och kompakt, och det lämnar lite rester efter sig på glaset.

Doften är något fruktig med lätta rostade toner. Lite rök och rökt korv. Mörkt rågbröd och kolakakor, aningar av plast och blommor.

Smaken är torr med passerande toner av kallbryggt kaffe och knäck. Lätt ren beska, lite citrusskal och grädde. Lätt kropp. Eftersmaken är relativt lätt med gräddigt kaffe, lite torkade blommor och kryddor i bakgrunden. Avslutningen är mjuk med kaffekarameller och rostad malt.

Kolsyran är medelkraftig, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är lätt.

Kaffe verkar vara en knepig tillsats i öl, det blir lätt kantigt och metalliskt. Ingen sådan bismak här, men ölen känns överdrivet lätt och närmast blaskig.

Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Taxfree på Viking Cinderella. Pris: 35:00 för 330 ml. Bäst före: 18.11.18 (tappad 18.11.16).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar