2017-06-12

Spendrups Bistro Lager

Bild: Spendrups.
Oj, det här var en öl jag inte kom ihåg att jag köpt: Bistro Lager från Spendrups. En pilsner på 4,2 %.

Den har funnits ett tag: Först dök den upp i beställningssortimentet  (i kollin om 24 flaskor) våren 2011. I mars 2017 så dök den upp i det fasta.

Flaskan på bilden är från 2011, och den skiljer sig på ett intressant från den jag köpt nu under våren: Ordet Spendrups har försvunnit. Det nämns bara att den är ”bryggd av Spendrups Bryggeri AB” på baksidesetiketten. Inget jag inte tänkt på om inte Burkbloggen observerat samma sak för Premium Lager 2,8. Av någon anledning vill de tona ner bryggeriets namn på vissa produkter, oklart varför.

Jag minns när den här lanserades. Det var mycket snack om att den hade tagits fram tillsammans med några välkända kockar för att passa perfekt till diverse matstilar. Och när Spendrups skapar en öl för detta ändamål så blir det en mer eller mindre ljus lager. För att… Det är ju egentligen det alla tycker bäst om!

Färgen är ljust guld, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och vitt, och det sjunker sakta lämnandes lite rester på glaset.

Tysk ädelhumle i doften, lantbröd och lätta toner av knäck och snittblommor.

Smaken startar relativt beskt för en storbryggeri-lager. Det övergår i en mer maltig smak med långfranska och ökande sötma. Snittblommor och ängsblommor, aningar av alkohol och mandel. Lätt till medelstor kropp. Citronig beska i eftersmaken liksom nybakt vetebröd och beska örter. Avslutningen har en lätt beska som för tankarna åt klassisk tysk och tjeckisk humle.

Kolsyran är medelstark, de långlivade bubblorna små. Vätskan är något mjuk.

Jo, något beskare än den vanliga stor stark-ölen, men för maltig för att kännas så där riktigt tysk. Jag har då och då druckit den på enklare krogar, där ölutbudet ungefär bestått av Mariestads Export, den här och Spendrups Lättöl… Men jag minns den som ännu sötare.

Betyg: 3,66. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2017. Pris: 13:90 för 330 ml. Bäst före: 15.02.2018.

1 kommentar:

  1. "Spendrups Premium Gold" har även den nu tappat varumärket och logotypen, och heter kort och gott "Premium Gold" !

    SvaraRadera