2017-06-10

Dugges Sidamo Dimtu

Bild: Dugges.
Senare tillägg: Jag lyckades i den här recensionen blanda ihop den blåbärs-fatlagrade och den olagrade varianten av denna öl (Sidamo Dimtu*). Det är den olagrade jag druckit, och jag har rättat texten därefter.

Om jag inventerat och räknat rätt har jag efter denna flaska exakt tre öl kvar hemma som jag inte recenserat. Jag har medvetet och omedvetet valt att inte köpa så mycket ny öl senaste tiden. För att… Tja, det känns inte så viktigt att jaga efter nyheter, utan dricker mer av de säkra korten.

Men den här råkade jag handla för en tid sedan: Sidamo Dimtu, en imperial stout bryggd med kaffe. Ett samarbete mellan Dugges och kafferosteriet/ölbaren Hunter & Sons på 10 %.

Färgen är varmt svart, det tre fingrar höga skummet är kompakt och brunt. Långsamt sjunker det ner till en tunn ring utan att lämna rester på glaset.

Doften är gräddig med söta toner av kaffe och knäck. Het alkohol och lite lite fatlagrade toner av ek, whiskey och tjära. Blommor och kvistar i bakgrunden.

Smaken är söt med beskt kaffe, het alkohol och sötlakrits. Knäck och beska örter i bakgrunden. Stor kropp. Eftersmaken är allt strävare med alkohol och kalbryggt kaffe., tungt rostad malt och lite melass. Avslutningen är tydligt sträv, som att dricka gammalt kallnat kaffe.

Kolsyran är lätt, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är tjock, nästan som att dricka sirap.

Nej, den här var för sträv för mig. Kaffe, men på fel sätt.

Betyg: 3,26. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 20 januari 2017 (lagerstatus). Pris: 50:20 för 330 ml. Bäst före: 17-11-2020 (extremt svårläsbart, svart bläck på svart kapsyl är fortfarande ingen bra idé).

2 kommentarer:

  1. Jag tror du har blandat ihop den vanliga med den fatlagrade blåbärsvarianten (Sidamo Dimtu*, http://dugges.se/beers/sidamo-dimtu-2/).

    SvaraRadera