2017-06-19

De Ranke Simplex

Bild: De Ranke.
En svagare version av De Rankes klassiska belgiska IPA XX Bitter? Ja, det lät väl som en rätt bra idé och så skapades Simplex, en belgisk pale ale på 4,5 %.

Färgen är ljust guld, vätskan helt klar (det finns lite fällning på flaskans botten). Det tre fingrar höga skummet är kompakt och vitt, och det sjunker sakta ner lämnandes en del rester på glaset.

Doften är relativt lätt med lite fuktig-jästiga toner, aningar av hö och kryddiga fenoler. Bananskal och aningar av tvål.

Smaken startar mycket torrt och beskt. Växande toner av kryddor, färsk frukt och bananskal. Lite jäst-deg. Medelstor kropp. Eftersmaken är även den påtagligt torr. Färsk koriander, muskotnöt och beska örter. Passerande apelsin och limeskal. Belgisk jäst och kraftig ren beska i det allt sötare slutet.

Kolsyran är mycket kraftig med massor av medelstora långlivade friska bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En belgisk session-IPA, ja den här är helt en kandidat till en sådan stil. Och varför inte när det är så här friskt, beskt, torrt och uppfriskande. En av årets hittills bästa öl!

Betyg: 4,51. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 9 juni 2017 (lagerstatus). Pris: 25:50 för 330 ml. Bäst före: 27/04/19 (bryggd 15 april 2017).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar