2017-06-06

Bryggning av Ofiltrerat X


För några år sedan fyllde jag 40. Jag hade en hel del planer inför det, bland annat tänkte jag mig att någon skulle brygga en öl till evenemanget. Jag frågade runt en hel del då, och ett par bryggerier var med på noterna men kunde inte brygga mindre än 1 000 liter. Lågt räknat 30 fat, så då skulle jag börja kränga ut denna öl bland landets krogar. Dessutom var det en måndag i juli så den tilltänkta krogen var stängd.

Så det blev inget med det. Och till slut firades födelsedagen med en Mc Feast. Ett antiklimax, som vanligt.

Men nu är det faktiskt Ofiltrerat som fyller jämnt: Tio år. Och tack vare vänliga människor så blir det ett litet spektakel av denna dag: Måndag 10 juli kommer jag att finnas på Black Lion Inn i Norrköping och där kommer det också att finnas en öl som jag valt ut och minimalt hjälpt till att framställa hos Norrköpings Bryggeri (facebookarrangemang).


Receptet jag hittat var Tetley's Mild från 1945 som Anders på bryggeriet modifierat. Jag tror att namnet Ofiltrerat X blir ett passande namn. Någonstans kring 3,8-4 % kommer den att landa.
När jag kom in till det lilla bryggeriet hade Håkan redan satt igång och mäsken stod och puttrade som bäst i den 20-liters Braumeister som används för experimentbryggder.


Jag satt under tiden mest på en stol och pratade om allt möjligt kring öl. Fick lite tilltugg och provade några mer eller mindre experimentella öl. Hade det faktiskt väldigt trevligt.

Vörten smakade mycket gott. Jag hoppas verkligen att den färdiga ölen också blir drickbar.

Bild: Håkan Lind.
Mitt lilla bidrag i arbetet var att lägga i bitterhumlen i vörten. Hanterbart.

Humle.
 
Det här är första gången som jag har fått styra och ställa med en kommersiell öl. Även om det bara kommer att bli 20 liter så känns det stort, nästan högtidligt.

Håkan häller i jästen.

Närodlad humle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar