2021-05-19

Omnipollo Ostkaka

Bild: Omnipollo
Okej, veckans andra öl från Omnipollos serie med fruktiga alkoholfria öl är Ostkaka. En pale ale på 0,3 % bryggd med lingon och laktos.

Färgen är djupt vinröd med en aning orange, vätskan allt mer grumlig ju längre ner i burkan jag kommer. Det tre fingrar höga skummet är luftigt och rosa-lila, och det sjunker ner till ett tjockt lock lämnandes en hel del rester på glaset.

Doften är sött fruktig med röda äpplen, lingon och rabarber med en viss syrlighet. Fina toner av vanilj och körsbärsvin.

Smaken startar extremt sött. Med största sannolikhet är det här den sötaste öl jag recenserat under de 17 år som jag recenserat öl. Det är så sött att när jag drack de första klunkarna så fick jag en svidande känsla i nacken! Nå, det finns en hel del vanilj i den här. Syrliga toner av lingon växer samtidigt som sötman minskar. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är syrlig med mer av vanilj och råa lingon. Sötman återkommer i det långa sträva slutet. 

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är vassa och kortlivade. Vätskan är rätt lätt samtidigt som den är fruktpuré-kladdig. När jag lite senare sköljer ur burken ser jag tiotalet bitar av krossade lingon rinna ut. 

Jag har helt klart druckit öl som smakat sämre, smakerna här är rena och tydliga. Men den här tar nog priset som den mest obalanserade. Jag förstår inte riktigt meningen. Dessutom har jag aldrig ätit ostkaka med lingonsylt, bara med hallon- eller jordgubbssylt. Men det kanske är för att jag inte är smålänning?

Betyg: 2,64 Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan september 2020. Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 25/06/21.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar