2021-05-16

Omnipollo Blåbärssoppa

Bild: Omnipollo
Jag har fått för mig att Omnipollo för ungefär ett år sedan skapade en serie fruktdominerade öl för att sälja på IKEA i Japan. Och att det här skulle vara en av dessa öl. Men... Jag kan ha fel.

Blåbärssoppa är en alkoholfri (0,3 %) pale ale bryggd med blåbär och vanilj som ska påminna om barndomens blåbärssoppa.

Den klara vätskan är mörkt blå-lila, det två fingrar höga skummet är kompakt och ljust lila. Skummet sjunker ner och en ring bildas på glaset. Det ser verkligen konstigt ut, men inte obehagligt.

Doften är besk-syrlig med övertydliga toner av blåbär och lite nya världens humle. Aningar av papp och söt vanilj. Den känns ändå ganska fräsch.

Smaken startar med en stor vass sötma. Växande toner av blåbärssylt och vanilj. En del citrus-humle, men beskan som ändå finns orkar inte stå emot sötman. Medelstor kropp. Eftersmaken är även den söt med blåbärssylt/soppa, lite nyponte och en aning bittermandel. Viss beska i slutet liksom vanilj och en aningen konstgjord blåbärssmak.

Kolsyran känns märklig där få stora vassa bubblor försöker att slå sig igenom den tjocka kladdiga vätskan. på glasets botten finns en rejäl klump blåbärsfrö.

Lågalkohol eller ej, det här är en av de märkligaste öl jag någonsin druckit. Jag kan inte riktigt komma på ett tillfälle när man skulle bli sugen på en burk Blåbärssoppa... Eller så ska man se det här som ett cirkusnummer - det är sällan som man har nytta av att kunna kasta sig mellan trapetser i de flestas vardagsliv men det kan vara imponerande att se det utföras någon gång ibland.

Betyg: 2,91. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före:25/06/21.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar