2021-05-08

Heller-Trum Helles Schlenkerla Lagerbier Unfiltert

Bild: Brauerei Heller-Trum

Bamberg-bryggeriet Heller-Trum säljer sina mer eller mindre rökiga lageröl under varumärket Schlenkerla. Helles Schlenkerla Lagerbier Unfiltriert är den ofiltrerade varianten av det öl de hör utan rökmalt. Däremot har jästen som använts tidigare jäst rököl, så man kan förvänta sig en viss rökighet i den här. Det är en helles på 4,3 %.

Färgen är gul-guld, vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt, och det sjunker sakta ner lämnandes massor av tjocka rester på glaset.

Doften har en tydlig chark-rökighet, men på en lägre nivå än jag minns från byggeriets andra öl. Den är ganska söt med lite bröd och örtig humle. Aningar av metall och snittblommor.

Smaken är balanserad med franskbröd, gräddig malt och långsamt växande höig humle. Ja, det finns en tydlig chark-rökighet men den är inte dominant. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är ganska lätt och torr med salt rökt ölkorv, blommig humle och en låg till medelstor beska liksom en aning smör. Avslutningen är frisk med bröd och rök.

Kolsyran är medelstor med massor av små friska bubblor. Vätskan är mjuk.

Inte alls så där rakt-i-ansiktet-rökig som de andra Schlenkerla-ölen. Mycket balanserad och lättdrucken. Det finns gott om de här i Systembolagets hyllor fortfarande. Köp!

Betyg: 4,31. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment 9 mars 2021 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 500 ml. Bäst före: 02/2022.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar