2021-01-16

Lagringsexperiment: Mohawk Black Rocket Porter 2012

Snarlik flaska

En öl med en förvånande lång historia. Black Rocket Porter från Mohawk Brewing

Denna amerikanska porter på 5,5 % blev först bryggd av Stefan Gustafsson på Slottskällans bryggeri 2009 (skrev om just den versionen här). Sedan skulle Mohawk bli distributören Wicked Wines egna fantomvarumärke. Och nu är det ett fysiskt bryggeri i Göteborg bryggs de hos Spike.

Flaskan som jag rotat fram från skafferiet är en halvliter som bryggts hos De Proef. Jag har märkligt nog inga egna noteringar om detta släpp, men lite letande ger att den lanserades våren 2012. Bäst före-datum är 12/09/15.

Som vanligt är min nyfikna fråga "hur har den klarat sig" vilken försvåras lite av att jag aldrig recenserade den färsk. 

Lätt pys när jag öppnar flaskan. Jag får ett tjockflytande intryck när jag häller upp den brunsvarta vätskan. Fingertjockt kompakt ljusbrunt skum som sakta sjunker lämnandes en fin ring på glaset. 

Doften är intensivt söt med choklad, chokladkola, Nutella och en aning rött starkvin. Elegant. 

Smaken är oväntat torr och lätt. Mörk blockchoklad, starkvin, hallonbåtar. Lätt kropp. Eftersmaken är torr och har lite alkohol, passerande lätt beska, rostade nötter, något slags kemisk bakgrundston och en antydan till ... jordgubbssylt? Gräddigt lite rostat slut.

Kolsyran är kraftig, men ganska kortlivad. Få stora bubblor.

Jag hade väntat mig betydligt mer oxiderade toner i denna öl, men den är oväntat ren och tydlig i sina smaker. Kroppen är i stort sett borta, och det mesta av beskan. Det som är kvar är en ren porter utan större krusiduller. Hade jag druckit den blint hade jag aldrig gissat att flaskan är knappt 9 år gammal. 

Skissbetyg: 3,75.

1 kommentar:

  1. Trevlig läsning!
    Du får säga till om du vill ha en från 2009 ;)

    SvaraRadera