2021-01-30

Lagringsexperiment: Fuller's Beer One


Ännu en öl jag är övertygad om att jag druckit, men inte recenserat. Beer One från Fuller's. En engelsk strong ale på 7,3 %, den första som bryggdes på det nya mindre pilotbryggverk som köpts in för att kunna experimentera med nya recept. Den lanserades i mars 2019. 

Sedan dess har i alla fall inte jag hört så mycket om småbatch-öl från det bryggverket. Kan det ha med de nya ägarna att göra? Hm hm hm.

Den klara vätskan är kastanjebrun, några små bubblor dansar runt i glaset. Det två fingrar höga varmvita skummet är kompakt, och det sjunker ner till ett tunt lock på ölet.

Doften är är elegant fruktigt söt med knäck, aprikos, katrinplommon och lite syltat apelsinskal. Ingen alkohol. Det är en bekant Fuller's-doft, någonstans mellan Golden Pride och Jack Frost om mitt doftminne inte sviker mig. 

Smaken är lite lättare än jag väntat mig. Knäckig malt, lite rågkakor. En passerande sträv lätt beska. Torkade blommor, apelsinsaft och fruktgodis. Lätt kropp, vilket förstärks av en ganska vass kolsyra. Eftersmaken är värmande och balanserad med gammaldags fruktkola, kolakakor, köttbuljong, lite limejuice och en vag beska. I det korta slutet hittar jag torkad frukt och aningar av laktos/gräddpulver.

Kolsyran är lika vass som den är kortlivad. Små bubblor. Vätskan är lätt och sträv. 

Som jag minns det hade den här betydligt mer kropp när den var färsk för knappt två år sedan. När den nu minskat ordentligt blir det lite spretigt: Sötman är inte vass eller sträv på något sätt, men knäckigheten och frukterna har ingenting att falla tillbaka på. Det är gott, det är det. Men också lite snett och vint. Jag tror inte den blir bättre med mer lagring, det vore i så fall om det tillkom mer oxiderade russin/läder-toner som jämnar till det hela. Men jag är inte övertygad om att det kommer. 

Provade denna öl tillsammans med lite lagrad dansk Diamant-hårdost som på egen hand inte heller övertygade. Men tillsammans så blir det faktiskt riktigt gott: Ölen blir lite mindre söt och osten lite mindre... svettig. 

Skissbetyg: 3.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar