2021-01-09

Nynäshamns / Gänstaller Zumen Schwarz

Nynäshamns Ångbryggeri, Gänstaller Bräumanufraktur och Zum Franzikaner har gemensamt tagit fram en schwarzbier på 5 %, Zumen Schwarz. Och förväntningarna är givetvis höga, trots att den här ölen kom i våras och måste ha legat bortglömd i Systembolagets hyllor innan jag hittade den där i mellandagarna.

Färgen är mörkt varmt brun, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, och det sjunker sakta ner lämnandes en hel del rester på glaset.

Doften är elegant med kryddiga toner, en del rostad malt, gräsig humle och pumpernickel. En del röda bär och en aning av söt lakrits.

Smaken startar beskt och rostat. Den utvecklar sig med mogna röda bär, träkol, lite beska örter, grillat kött och en del kakao. Medelstor kropp. Eftersmaken har antydningar till ekfat. Men också lingon, chokladlikör, lätta rena beska toner, färska örtkryddor och en aning av katrinplommon. Det långa torra slutet får mig att tänka på kakao, farinsocker och en aning bananskal.

Kolsyran är medelstark med många små friska bubblor. Vätskan är mjuk.

Oh. Det här är bra. Bra och lättdrucket. En del av min hjärna kommer hela tiden att tänka på en brun engelsk porter, men så säger en annan del av skallen att det är renare och ... tyskare. Varför köpte jag inte fler flaskor? Och hur fantastisk kan den här inte ha varit som färsk?

Betyg: 4,6. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter 13 mars 2020 (lagerstatus). Pris: 31:60 för 500 ml. Bäst före: 7 2020, batch B.

1 kommentar:

  1. Jag funderade oxå på att köpa denna, men har för mig att den försvann ur mitt huvud pga av dåvarande corona-regler på systemet. Synd att man inte fick tag minst en flaska.

    SvaraRadera