2021-01-19

Lagringsexperiment: Sigtuna Christmas Scottish Strong Ale 2013"Lagringsexperiment" låter ambitiösare än vad det egentligen är, kanske. En del av ölen hamnade långt bak i skafferiet av ren slump, andra var mer med tanken "den här är nog godare sedan än vad den nog är nu". Fast om jag inte recenserade när den var ny, hur vet jag då om den blivit bättre eller sämre?

Tunga frågor.

Men som det en gång i tiden hette på BeerAdvocate: Less geekin', more drinkin'!

Ölen som jag nu ska dricka efter drygt 7 år i skafferiet är en strong ale på 9,3 % från Sigtuna Brygghus: Christmas Scottish Strong Ale. Mest för att det fortfarande ligger snö utanför fönstren.

Försiktigt pys när jag öppnar flaskan. Den klara vätskan är svartbrun, det låga beigea skummet sjunker ner till en tunn ring lämnandes en del rester på glaset. 

Doften är kemiskt rökig med toner av läder och textilplåster. Viss maltsötma och lite katrinplommon. Jag tänker mer på väldigt rökig skotsk whisky än öl. 

Smaken går i samma stil. En snabbt passerande sälta övergår först i en stram rökighet, någonstans mitt emellan skogsbrand och charkfabrik. När den tonar bort kommer en ren aningen fruktig sötma fram med toner av röda bär och mogna äpplen. Medelstor kropp. Växande sötma och ren alkohol i eftersmaken liksom en salt rökighet, en hel del russin och aningar av knäck. Den långa eftersmaken är lätt med tydliga toner av rökt ost och prickig korv.

Kolsyran är medelkraftig, de många små bubblorna är lätta och kortlivade. Vätskan är lite tjock utan att bli kladdig.

Jag provade att äta en bit helt vanlig mellanlagrad Svecia till denna öl, men märkligt nog försvann det mesta av ölets smaker iväg, kvar blev bara chark-röken och överraskande nog en del beska som inte fanns när jag drack ölen utan tilltugg. 

Utan att ha något slags facit så tror jag att Christmas Scottish Strong Ale har klarat sig mycket bra genom lagringen och troligen blivit bättre rundare och mer sammanhållen än när den var nytappad. Kommer den att bli bättre av ännu längre lagring? Nja, min gissning är att den lilla kropp som finns kvar kommer att försvinna helt, och göra ölen obalanserat rökig.

Skissbetyg: 3,75. Tillgänglighet: Systembolagets julölsortiment 2013. Pris: 32:90 för 330 ml. Bäst före: 2015-11-02

1 kommentar:

  1. Letade fram mina anteckningar från nov. 2013. I arom kände jag då "brödiga aromer av toffe och kola". Rökigheten i smaken, fanns redan då. Spritigheten var påträngande, hade jag antecknat. Gav den 3,5 av 5.

    SvaraRadera