2020-12-24

Lagringsexperiment: Brooklyn Black Chocolate Stout 2016

Det är inte ölen på bilden som är med i texten.
Black Chocolate Stout från Brooklyn Brewery är något av en klassiker i Sverige - den har bra distribution via Carlsberg Sverige, kommer hit i ganska stor mängd och har historiskt haft ett väldigt rimligt pris: Den här flaskan är bryggdes 2016 och kom hit våren 2017, och då kostade 355 ml 10 % russian imperial stout 26:30. 

Jag har alltså köpt på mig en hel del av den här ölen genom åren, och då och då blir det dessutom att dricka av den. Tog slumpmässigt en flaska ur skafferiet och det blev en från 2016.

Färgen är kolsvart, det två fingrar höga skummet är kompakt och beige-brunt. Det sjunker långsamt och lämnar en del rester efter sig på glaset. Det finns ett tjockt lager fällning på flaskand botten.

Doften drar åt sött rödvin. Mörk choklad, röda bär och lite knäck.

Smaken är mjuk och balanserad. Mörk choklad, rårörda jordgubbar, lingonsylt och en aning sockerdricka. Medelstor kropp. Eftersmaken är ren och oväntat lätt. Russin, likörkonfekt, kakao, röda bär, gräddkola. Alkohol och starkvin i slutet.

Kolsyran är medelstor, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är tjock utan att bli kladdig. 

Det känns som om jag haft lite otur med de senaste ölen som jag mer eller mindre medvetet lagrat. Men den här fungerar väldigt bra, och den har behållit den balans och chokladighet den hade som ung, och till det lagt till sig med de eleganta lagringstoner som jag väntat mig (russin och starkvin). Den lite råa alkoholton som fanns då är nu helt borta.

Skissbetyg: 4,25.


2 kommentarer:

  1. Blev inte glad när systembolaget inte tog in den 2020. Undrar hur det blir 2021.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var det så? Eller var det Brooklyn/Carlsberg som inte offererade den? Jag vet inte.

      Radera