2018-06-24

Göteborgs Nya Bryggeri Lakrits

Jag gillar lakrits. Jag gillar öl. Och nog har det funnits ett par lakritsöl jag druckit genom åren, men de har oftast varit alkoholstinna imperial stouts. Så jag blev lite förvånad när jag såg att Göteborgs Nya Bryggeri gjort en öl vid namn Lakrits som visserligen innehöll lakrits från finska Kouvolan Lakritsi  men där grundölen är en svart lager på 5,8 %.

Färgen på den klara vätskan är mörkt brun, nästan svart. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, och det sjunker sakta ner utan att lämna några rester efter sig på glaset.

Doften är närmast strävt torr och närmast bränd med kinesisk soja, lakritsrot och anis. Aningar av klor i bakgrunden.

Smaken är torr med tydligt bränd malt som drar åt träkol. Växande finsk ren sötlakrits och lakritsrot. Medelstor kropp. Eftersmaken har lättare lakritstoner och en tydligare svart maltsmak med en sötma som både är mild och vass. Till och från passerande ren beska i bakgrunden. Avslutningen är kort med lakrits.

Kolsyran är medelstor med få medelstora friska långlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk.

Som sagt, en oväntad öltyp. Den är balanserad, men samtidigt lite endimensionell.

Betyg: 3,23. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2018. Pris: 18:90 för 330 ml. Bäst före: Mån 12 År 18.

2 kommentarer:

  1. Apropå öl och lakrits kan jag tipsa om Gamla Stans Porter från Skebo, bryggd med lakritsrot. Finns på fat på Zum Franziskaner. Både ölet och stället borde väl passa dig?

    SvaraRadera
  2. Jag smakade och hällde ut skiten. Smaken och doften var precis som att gå in på ett äldreboende = piss...
    Usch!

    SvaraRadera