2018-06-02

Dugges Fresh Fresh Fresh

Bild: Dugges.
Efter att ha gjort 15 olika varianter av sin AIPA Fresh som serverades inom några timmar från tappningen på diverse ölkrogar i Göteborg tyckte Dugges att det var hög tid att ta denna typ av öl till Systembolaget.

Fresh Fresh Fresh är en amerikansk IPA brygd med ris på 7 %. Det här är den öl som de stämplat fram kortast tid: Den är tappad 6 månader före bäst före-datumet.

Färgen är kallt gul med lite orange, vätskan är oklar utan att bli grumlig. Det två fingrar höga skummet är luftigt och vitt, och det sjunker ner till ett tjockt lock lämnandes en del rester på glaset.

Doften är kraftig med besk-söta toner av citrusjuice och -skal. Lite mango och en aning gurka. Jag hittar tyvärr en aning vitlök i bakgrunden.

Smaken är mjuk och balanserad, den domineras av humlen med massor av juiceig citrus: Grapefrukt, apelsin, lime, pomerans. Lite mango, en snabbt passerande sälta och mogna bananer. Ren maltsötma med bara en aning knäck. Växande beska med citronsyra. Medelstor till stor kropp. Eftersmaken har en sakta växande ren alkoholton, vetemjöl, bananskal och citrusmarmelad. Grapefrukt, citrongodis och granatäpple i det avrundade slutet.

Kolsyran är mjuk med massor av medelstora långlivade bubblor. Vätskan är mjuk och något tjock. Vätskan är mjuk och aningen tjock.

En IPA som ligger någonstans mellan en amerikansk IPA och en New England-IPA. Och precis som Dugges för tio år sedan höjde nivån för vad en svensk AIPA kan vara med High Five! så är det här en av de bästa svenska öl jag druckit på flera år. Farligt lättdrucken i värmen, jag borde köpt fler flaskor innan de tog slut…

Betyg: 4,44. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 18 maj 2018 (lagerstatus). Pris: 34:90 för 330 ml. Bäst före: 04-11-2018 (batch T1265).

2 kommentarer:

  1. Vad menar du med citronsyra? Är det syrligt som citron eller menar du just citronsyra? Och hur smakar det i så fall?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som citronsyra. Det är... en ganska rent sur smak. Svårt att förklara, men ungefär det man får i Måltidsdryck med citronsmak.

      Radera