2017-10-02

Örebro Brygghus Saison du Public

Ännu en öl… Samma butikskedja (ICA) och samma distributör (Bottle Shop/Original Brands) som de andra i folkölstasningen, men annat bryggeri (Örebro Brygghus), en aning annan alkoholhalt (3,4 %), annan stil (saison) och såklart annat namn: Saison du Public.

Den klara vätskan är ljust guldfärgad, det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker långsamt ner lämnades tjocka rester på glaset.

Doften är något lätt med tydligt kryddiga toner av Saisonjäst. Lite torkade äpplen och vitpeppar.

Smaken har en passerande ren beska, lite salt och torkade kryddor. Fenoliska jäst-toner. Väsande sötma med lite citrusfrukter. lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är balanserat mjuk med fruktig sötma, lite äpplen och apelsiner. Fikon, vitpeppar och lite orientaliska kryddor i slutet.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

Betyg: 3,82. Tillgänglighet: ICA. Pris: 29:90 för 330 ml (denna flaska köpt hos Maxi ICA Stormarknad Linköping). Bäst före: 2018-03.

Saison på 3,5 %? Blir det inte en grisette då? Kanske, kanske inte. Även om den är lättare i allt än en fullvuxen öl i stilen så tycker jag att den här är tillräckligt bra.

3 kommentarer:

 1. Bör väl traditionellt sett vara en skvätt vete i en grisette. Är det vete i den här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vetemalt är nämnt i innehållsförteckningen.

   Radera
 2. Saison var ju från början väldigt lätt i alkoholhalten, förmodligen runt 3-4%. Den moderna definitionen av saison är helt annorlunda från vad den var förut.

  SvaraRadera