2019-12-02

En fundering kring en irlänsk ale

Bild: Wicked Wine
Jag insåg en lite konstig sak när jag tittade på listan över öl som kommer in i det fasta sortimentet idag:

McGargles Granny Mary’s Red Ale från Rye River Brewing Company.

Det är en öl som jag recenserade under hösten 2017 och gav ett rätt medelmåttigt 3,12 i betyg. Den hade då funnits i det fasta sortimentet sedan mars samma år.

Sedan åkte den ut under sommaren 2019.

Nu, ett halvår senare, är det alltså tillbaka.

Det kan jag inte riktigt släppa: Den sålde tydligen för lite i det mycket smala segment Irländsk ale.

Systembolaget ville ersätta den. Skickade ut en offertförfrågan, en ”tender”.

Och så när inköpsprocessen var klar, så hade samma öl kommit i igen.

Var det så att Systembolagets önskemål var så speciella att det bara var den som kunde komma i fråga? Eller var de andra som brygger öl i stilen inte intresserade?

3 kommentarer:

 1. Verkar konstigt att möjligheten finns att vinna med samma öl om den försvinner pga låg försäljning. Om så är fallet verkar det rimligt att man från SB's sida skickat ut en identisk offertförfrågan - vilket givetvis ger likvärdigt resultat. Bör dessutom finnas nån annan icke representerad stil med större efterfrågan - finns ens en belgisk tripel i nuläget i fasta sortimentet?

  SvaraRadera
 2. Westmalle trippel finns.

  Annars finns det väl också fler exempel på öl som åker ur pga dålig försäljning men sedan kommer in via offerter, Orval är ett exempel. Finns säkert fler.

  SvaraRadera
 3. Killkenny är den andra Irländska Red Alen i samma prisklass. O´haras och Murphy´s ligger högre i pris i sortimentet. Har varit ett par gånger både på Irland och i Skottland och det finns väldigt många bra Red Ales i dessa länder. Då Systembolagets upphandlingar kan vara smala för framförallt fasta sortimentet så drar sig säkert många leverantörer för att få in där eller kan helt enkelt inte få ner priserna till upphandlingens priskriterier.

  Råkar man befinna sig i Oslo kan jag rekommendera Galway Bay Brewery Bar och deras Bay Ale eller Burried at the Sea Stout.

  / R

  SvaraRadera