2019-12-22

Brewdog Paradox Jura

Den här ölen blir jag inte riktigt klok på.

Paradox Jura, en fatlagrad imperial  stout på tunga 15 % från Brewdog, var jag övertygad om var den äldsta ölen jag hade i mitt (långsamt) minskande skafferiförråd.

Men så ser jag att den såldes på Systembolaget i februari 2012. Och då har jag ett par ännu äldre flaskor.

Fast är det den ölen? Min flaska är tydligt märkt 15 % och batch 447. Ölen som släpptes 2012 noteras för 13 %. Och tittar man på Brewdogs hembryggarecept så listas den på 10 %.

Kan det vara så att det finns minst 3 olika Paradox Jura?

I vilket fall verkar det som om den inte sålts innan tidigt 2012. Och varifrån skulle min flaska komma om inte Systembolaget? Varken Brewdog eller importören Cask Sweden brukade skicka ut recensionsprover, och det är knappast en öl jag själv skulle plockat upp på någon utlandsresa.

Hm. Det får vara som det är med det.En intressantare fråga är väl hur ölen är nu efter knappt 8 år i skafferiet?

Färgen är brunsvart, det lilla guldbruna skummet försvinner iväg omgående och lämnar lite rester på glaset. En del alkoholgardiner uppkommer.

Doften är mjuk, förutom en närmast övertydlig alkohol. Söt rostad malt med brända inslag. Mörk choklad, lagrad mörk rom, russin och whisky. Aningar av ekträ och Madeira.

Smaken är intensiv: Den första vassa sötman med mörk choklad får snabbt lämna plats för besk-torr salt salmiak-lakrits, rom, ekfat och kaffekarameller. Medelstor kropp. Alkoholen växer i eftersmaken och påminner stundtals om billig brandy. Sötman återkommer med torkade aprikoser och russin. Torrare toner av rostad malt, apelsinskal och en aning av sött citrongodis. Det långa slutet har godis-sötma aningar av apelsiner och katrinplommon.

Kolsyran är lätt, de små bubblorna är rätt friska och långlivade. Vätskan är något tjock med viss strävhet.

Efter de här åren är Paradox Jura en intensiv öl, och den är inte så oxiderad som jag trott. Den är mjuk, men har en del saker jag inte gillar som den passerande salmiak-tonen och sen överväldigande sötman.

Betyg: 3,29. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment februari 2012. Pris: 89:90 för 330 ml. Bäst före: 23·12·16


1 kommentar:

  1. Jag har en flaska från samma batch, och jag har noterat att jag köpte den 2012.

    SvaraRadera