2018-09-24

Hakets Real Ale Festival


När Fredric, som jag blivit bekant med under Londonresan i höstas, berättade att han skulle hålla en real ale-festival på Pub Haket i Göteborg så kasade jag mig på datorn för att boka hotell och resa. Äntligen en festival helt i min smak, och det på en lagom skala att börja med!

Redan på fredagskvällen träffade jag Fredric över ett par öl och han var lite orolig: Ett par av ölen som skulle med på festivalen hade inte dykt upp och ytterligare några hade visat sig vara i dåligt skick.

Men det skulle nog gå bra ändå. Det fanns ju öl ändå och förberedelserna i övrigt hade gått bra.

Upplägget var enklast möjliga: Ingen entrébiljett och på plats köpte man klippkort om 5 halvpint för 200 kronor. Sedan fanns övriga baren och köket om man ville ha något annat. Lite speciellt för dagen var fish & chips-bricka och goda chips från Pipers.

Ölen var som följer:


Dessa var alltså festivalens cask ales. Till det fanns det Skebo Drickarstout på fat och självrunnen O/O Evergreen.

Man kanske kunde ha lite åsikter här: Ganska lite brittisk öl, en ganska låg andel öl i engelsk stil (kanske hälften). Ingen mild, ingen bitter/ESB och ingen brown ale.

Å andra sidan har det hela dragits ihop på drygt tre månader, och flera av de svenska bryggerierna hade helt enkelt inte lyckats klämma in något lämpligt. De engelska hade generellt varit extremt tveksamma till att exportera till Sverige, i alla fall i den här skalan och till ett fixt datum. 

Ölen var genomgående goda och i bra skick, jag återkommer med ett par recensioner av de första jag drack. 

Jag vågar mig på att göra en liten topp 3-lista över de bästa öl-upplevelserna:  1. O/O Evergreen (New England IPA)
  2. Vega Gotenius Porter (Engelsk Porter)
  3. Ocean Klass 2-Varning (Baltisk Stout)
Utan att det någonsin kändes trångt så insåg jag efter en stund att det faktiskt var fult bland borden på hela Hakets gatuplan och i den japanska grannrestaurangen som idag var platsen för själva festivalen. Speciellt roligt var att det enligt Cattis och Tomas på Haket var många helt nya ansikten. De förklarade också att de från och med nästa vecka kommer att köra ett cask real ale på torsdagarna framöver.

Arrangören och de som hjälpte till under dagen
När Fredric satt och pustade ut efteråt så var tankarna redan igång hur han skulle göra det här ännu bättre… nästa år. 

Och ja, då kommer jag självklart tillbaka!

1 kommentar:

  1. Trots att man planerar så gott man kan så blir det inte som jag hade tänkt. Jag hade också önskat en Mild på festivalen och vi hade planerat en sådan från Beersmiths och tyvärr var det något fel på den så den kunde vi inte servera. Lika så med Skebo som skulle ha med en porter och en ESB samt en stout på keg. Porterfatet gick sönder i Stockholm och när ESBn skulle skickas till festivalen som valde man tyvärr fel fat så vi fick porten som var trasig. Så av tre öl från Skebo så fick vi en som vi kunde servera en nämligen klassikern Drickar-Stout.

    SvaraRadera