2018-04-12

Stigbertets Sublimo

Bild: Stigbergets.
En öl som jag redan druckit ett par flaskor av senaste dagarna: Sublimo från Stigbergets Bryggeri, en NEIPA-inspirerad APA på 5,5 % vid namn Sublimo. Den har torrhumlats med Citra, Mosaic och Eukanot. Delfin: John Andersson.

Färgen är ljust guld, vätskan grumlig. Det två fingrar höga  vita skummet försvinner iväg utan att lämna några rester efter sig.

Doften är frisk och kraftig. Massor av söt-syrliga citrusfrukter och -skal. Inslag av citronsyra och krut.

Smaken startar med en stor torr citrusbeska. Lite citronsyra, aningar av krut, beska örter och mangopuree. Medelstor kropp. Eftersmaken är något sötare med mer citrusskal, citron- och limejuice, lite aprikoser och gröna druvor. Avslutningen är besk-syrligt med toner av hö, lime och inlagda persikor.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är något lätt men samtidigt lite tjock.

Det här är den mest lättdruckna och uppfriskande öl jag druckit på många år. När NEIPA-trenden kom trodde jag inte att det gick att göra den här typen av öl med sina speciella mjuka humletoner under 7 %, men nu vet jag att jag hade fel. Tur att jag hamstrade några flaskor!

Betyg: 4,46. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 6 april 2018 (lagerstatus). Pris: 32:90 för 330 ml. Bäst före: 150818 (batch 806).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar