2021-12-07

Hakets Real Ale festival 2021


Någon gång i juli 2021 så fick jag veta att Fredrik AKA Fellowship of the Cask skulle arrangera Real Ale Festival på Pub Haket under december. Det var bara att hugga ett hotellrum och sätta sig och vänta in denna fantastiska händelse, som jag var på under premiären hösten 2019.

Laddade upp inför det hela genom att tillsammans med frugan besöka Bishops Arms Plaza på fredagen. De har inte bara 3 roterande casks utan även Cask Marque. Här drack jag två öl: 

Harrogate Nidd Mild som var god, maltigt ren och snygg men inte mer än så. 

Ilkley Joshua Jane överraskade däremot rejält, fantastiskt mycket smaker och kropp för att ligga på 3,7 %. Mörkt bröd, torkad frukt och en mycket behaglig beska. Bäst i år? Inte alls omöjligt!

Så blev det lördag eftermiddag, vi åkte ut till Masthuggstorget, visade covid-intyg och kom in på den nästan fullsatta krogen. Nästan alla 10 öl som skulle vara med fanns kvar och var i god form. 


 Startade med en halvpint ... ja vad drack vi egentligen? Något ganska lätt och ljust var det i alla fall. Skebo Pionjär-bira? Koncentrationen låg här mest på fotbollsmatch visad i mobiltelefon.

Sedan kom maten in (Fish & chips åt mig, Entrecote med kantarellsås åt frugan, båda mycket goda) och till det tog jag Ocean En Brown Ale. Denna var lite lite sötare och kladdigare än vad jag väntat mig. Inte alls lika god som den snarlika Ebbot Ale. Till frugans köttbit blev det Närke Jolners Dricka vars oväntat mjuka sötma passade prima till den feta såsen.


Efter det varsitt glas Timothy Taylor Landlord. En öl med mycket stor potential på cask: När det är bra är det helt fantastiskt, när det inte blir det så är den slätstruket i bästa fall eller så får den underliga bismaker. Den här gången blev det mest mjä.

In med nästa öl. Nyköping Proper Chrismas där den där lite lätt fenolist feta hussmaken träder fram och ger en väldigt rund karamellg smak.

Kvällens sista öl: Jag tänkte mig något som skulle bryta av mot det andra, och rekommenderades då O/O Balamundi (Cask special without dryhopping) där det fanns massor av exotisk frukt och en gräddig beska som kom fram på ett helt annat sätt med den låga kolsyran och relativt ljumma temperaturen. 

Som väntat var det här en otroligt trevlig tillställning med lagom mycket öl av genomgående mycket hög kvalitet. Trots att delar av lokalen fortfarande mer känns som en bygg-barack än en krog. Tack Haket och Fredrik för att ni genomför detta!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar