2021-06-06

pilsner.nu Sveriges bästa lager 2021


pilsner.nu bjöd för en tid sedan in till en online-provning under nationaldagen med temat Sveriges bästa lager 2021. Jag är väl lika trött som alla andra på onlineevenemang men det här passade mitt schema och temat var intressant. 

Något senare inbjöds allmänheten att nominera kandidater. Inget av mina förslag (Helsinge Pilsner, Nynäshamns Södermalmspilsner, Grebbestad Lunator om jag minns rätt) kom med. Men öl beställdes och vid lunchtid idag slog jag mig ner framför den bärbara på balkongen.

När jag väl fattat konceptet så tog jag mig tid att skriva lite notiser om ölen:

Raj Raj Lager Than Life. Förvånande ren och tydligt besk. Lite av nya humlesorter. Nästan sträv i slutet.

Train Station Hadiraja. Ren och klassiskt, störande plastighet när den blir varmare. Lite småtrist medelmåttig.

Sibbarps husbryggeri 79. Låg kolsyra. Gräddig malt. Mjuk och len. Låg humlekaraktär. Stor beska i slutet. Antydan till kokta grönsaker som växer med högre temperatur.

Nils Oscar God lager. Lite honung i annars neutral doft. Balanserad ren smak med en del fullkornsbröd. Aningen sträv lätt efterbeska. Småtrist, vilket inte är som jag minns den från förr.

Nynäshamns Ångbrryggeri Landsort Lager. En del beska i doften, gräddigt gräsigt. Maltigt med mogna frukter. Friska smaker, gräsigt blommig humle. Elegant malt i slutet. Oerhört balanserat.

Jämtlands Bärnsten. Smörig doft. lite rostat. Frisk och samtidigt lite röd/rostad. Knäcklig smak. Ren i övrigt. Ljus sirap, gräsig humle. Större kropp än väntat. Sälta och kaksmet i slutet. Best bitter-toner.

Göteborgs Nya Bryggeri Starkpilsner. Oväntat parfymig doft. Sött men balanserat. Lite vaxig bakgrund ger komplexitet. Växande alkohol. Lite mogna röda äpplen. Banan i slutet. Trots det ett rent fylligt intryck. 

Finalen på provningen vanns av 79.

Min vinnare: Landsort Lager. Med Bärnsten som god tvåa. Nynäs-ölen var en liten överraskning för mig, jag minns den som ... sämre.

Eftersmaken av det hela känns dock lite bitter. Var det en öl eller en fotbollssupportergrupp som vann?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar