2021-06-19

Oppigårds Best Bitter vår 2021

Oppigårds Bryggeri har börjat med en serie öl i begränsad utgåva. En av de första (den första?) är Best Bitter som såldes under våren 2021. Det är en engelsk best bitter på 4,5 %. Malt: Pale ale, karamell och rostad malt. Humle: East Kent Golding och Harlequin.

Färgen är djup bärnsten, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, och det sjunker långsamt ner lämnandes en hel del rester på glaset.

Doften är maltig med massor av farinsocker, kex och lite blommig humle. Aningar av läsningsmedel och gröna växter.

Smaken är genomgående mjuk med kexig malt, blommig/gräsig humle och en lätt passerande beska. Medelstor kropp. Eftersmaken fortsätter på samma väg, men jag noterar också lite mer beska, en antydan till våt färg och växande alkohol. Avslutningen har smak av lätt rostad spannmål. Digestive-kex, mogen frukt och en aning knäck.

Kolsyran är lätt till medelstor, de många små bubblorna är kortlivade. Vätskan är mjuk, nästan tjock. 

En utmärkt och trevlig best bitter, som kanske inte når upp till de bästa brittiska. Speciellt inte med den där (väligt lätta) bismaken av lösningsmedel/färg. 

Betyg: 3,59. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment 6 april 2021 (slutsåld). Pris: 29:00 för 500 ml. Bäst före: Utgången av 2 22.

1 kommentar:

  1. Oppigårds kvartalsöl började vintern 2020/2021 med IPL och Baltisk Porter. Våren 2021 Best Bitter. Sedan inget mer...

    SvaraRadera