2021-02-17

Semla + pastry stout


Igår var fettisdagen. Och jakten på den perfekta kombinationen av semla och öl går oförtrutet vidare.

Inspirerad av Sanna Lindbergs artikel i DN så letade jag i skafferiet om jag hade någon söt svart öl hemma. Jodå. I höstas hade jag fått en present av frugan: Beer Geek Fudgesicle från Mikkeller. En tung stout på 11,9 % som bryggts av Lervig Aktiebryggeri för att sedan lagras på bourbon rye whiskey-fat hos To Øl City. Förutom malt och humle innehåller den laktos, vanilj och kakao. I moderna termer går den nog att klassa som en pastry stout. 

Men nu var det som ackompanjemang till en semla den skulle utvärderas. Semlan i fråga var en minisemla med klassiska ingredienser från bageriet hos Maxi ICA Stormarknad Linköping.

Och... Nä. Det fungerade inte alls. Ölen som i sig var intensivt söt med tydliga toner av vanilj, bourbon och chokladkola blev tillsammans med bakverket närmast torr och vasst besk. Och de fina tonerna föll ihop helt. 

Nå, jakten går vidare.

5 kommentarer:

 1. Sötare, mjukare barley wine, typ Bötet, tycker jag är prima till semlor. Har du testat det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Waaay back: https://www.ofiltrerat.se/2013/02/semla-och-barleywine.html

   Radera
  2. Se där! Generellt i avdelningen mjukare eller fruktiga efterrätter matchade med öl tycker jag belgiska torra imperial porters är ditt best bet. Passar till i princip allt jag testat.

   Radera
 2. Efter en del försök har jag har börjat undra om öl egentligen är så bra till semla. Vissa kombos funkar ok, visst, men är inte öl i sig för mastigt och tungt till semlan? Det är nog min slutsats. Häromkvällen testade jag istället en skvätt whisky till, japansk, halvrökig, halvsöt - det var ej så dumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger något i vad du säger, helt klart. Men nu är det här en ölblogg, så... Annars föredrar jag nog en kopp te från Sri Lanka.

   Radera