2021-02-18

Mikkeller Beer Geek Fudgesicle Rye BA

Bild: Mikkeller
Beer Geek Fudgesicle från Mikkeller. En tung amerikansk stout på 11,9 % som bryggts av Lervig Aktiebryggeri för att sedan lagras på rye whiskey-fat hos To Øl City. Förutom malt och humle innehåller den laktos, vanilj och kakao. I moderna termer går den nog att klassa som en pastry stout.

 Den något trögflytande vätskan är svart, det tunna beigea skummet sjunker snart ner till en tunn ring utan att lämna några rester på glaset.

Doften är mycket söt och mjuk med toner av toffee, vanilj, bourbon, choklad, kaffegodis och en aning mörk rom. Den påminner faktiskt mycket om min favorit-after-dinner-drink Brandy Alexander.

Smaken är tydligt söt, men det är en sötma som varken blir vass eller konstgjord. Vanilj, knäck, chokladkakor. Lite russin, eklagring och bourbon. Medel till stor kropp. Sötman fortsätter i eftersmaken tillsammans med aningar av en ren beska. växande het alkohol, sötlakrits och svartvinbärs-godis. Avslutningen är maltig med fatlagrade toner, mörk choklad, katrinplommon och salty caramel. 

Kolsyran är lätt, de små kortlivade bubblorna kittlar tungan. Vätskan är mjuk utan att bli kladdig.

Jag är i allmänhet inte så övertygad om de här laktossötade imperial stout-varianterna, men den här lyckades charma mig; Den är elegant, balanserad och väl sammanhållen. Och det smakar fortfarande som än öl mer än godis upplöst i kolsyrad alkohol.

Betyg: 4,3. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 september 2020 (lagerstatus). Pris: 129 kr för 375 ml. Bäst före: Saknas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar