2021-02-20

Nynäshamns Bruksviken Bocköl

Bild: Nynäshamns Ångbryggeri.
Jag erkänner: Jag har generellt svårt för bocköl. Det grundar sig i händelser för över 25 år sedan: När alkohollagen ändrades nyåret 1994-95 och öl starkare än 5,6 % blev lagliga att sälja så var jag givetvis jättenyfiken. 

Den lokala studentpuben började faktiskt att sälja de första starka ölen redan under mellandagarna, och som jag minns det handlade det genomgående av överstarka versioner av deras vanliga starköl med namnet bock. Som Åbro Bock 7,0.

I efterhand har jag insett att det inte var bocköl som fanns i de där halvliterflaskorna utan något som snarare kategoriseras som Strong Eurolager. Översöta snabbt framställda lageröl optimerade för hög alkohol och lågt motstånd, det som kring sekelskiftet blev känt som sjukommatvåor. 

Det satte sig, och jag har alltså fortfarande men av detta. 

Men nu kommer det en traditionell bocköl från Nynäshamns Ångbryggeri benämnd Bruksviken Bocköl på 6,7 %. Och jag litar på deras lageröl, så jag köpte en flaska.

Färgen är mörkt brunröd, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, det sjunker sakta ner till ett tunt lock lämnandes en del rester på glaset. 

Doften har rostade maltiga toner av nötter och mörkt bröd. Aningar av gröna grönsaker, smör och hö.

Smaken startar med en mild blommig beska. Torra maltiga toner av fullkorns-rågbröd, mörk sirap och lite brynt smör. Medelstor kropp. Eftersmaken är mjuk med en hel del brun malt, hö, rågbröd och en lätt beska. Rena toner av makt och knäck i slutet.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt.

Inte så ren som jag hade hoppats på, speciellt de där smöriga tonerna störde mig. Ändå klart bättre än medel.

Betyg: 3,42. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter 2 februari 2021 (lagerstatus). Pris: 36:00 för 500 ml. Bäst före: 04 DEC 2021 (batch 153814).

2 kommentarer: