2020-10-04

En helg i Nyköping

Palles.

Det råkade bli så att helgen tillbringades i Nyköping, och eftersom jag inte cyklade dit denna gång så blev det restaurangbesök med öl. 

Fredag kväll besöktes ät.. Här dracks det Palles Pils från Nyköping Brewing. Lättdrucken och mjukt maltig. Snygg!

Trots att vi beställt bord fick vi vänta 25 minuter efter utsatt tid, men det fick väl gå. Till maten blev det IPA från Stockholm Brewing, en klar och friskt besk amerikansk IPA. 

Maten ja. Efter att ha suttit och kollat på kökets jobb från baren så såg vi att det var hamburgare som gällde här. Lite trots detta valde jag i stället mitt standardval om jag inte riktigt kan bestämma mig: Fish & chips. Och den förvånade mig på ett mycket positivt sätt. Det är sällan jag fått in en dålig variant av den här rätten (men det händer) men sällan blir det så här bra: Konsistansen var perfekt, proportionerna likadana. Tillbehören och dillkryddan på pommes-en gjorde detta till en av de absolut bästa versionerna av pubstandardrätten som jag någonsin ätit.

Lördag. Nyköping Brewing. Den relativt nyöppnade bryggpuben ligger i ett hus som tidigare innehållit Sörmlands Museum. Vi sattes i foajén som verkligen ser ut som en ommålad museifoajé. Trots att vi visste var det skulle ligga var det inte helt trivialt att se vilket hus det var och hur man skulle gå in. 

Öl: Bryggeriets egna Life is Hell som var krispig och elegant maltig med aningar av svavel. Det enda jag möjligen kunde anmärka på var att den kändes aningen för besk. 

Mat: Bryggeriets schnitzel ben med vitlök-& timjansstuvad potatis & kryddsmör.Jag var inte riktigt beredd på det som skulle komma in.


Schnitzeln var en rejäl bit kött i ett tjockt örtkryddat lager panering. Och när jag skar i det så föll det direkt samman i små möra fibriga fläskbitar. Ja har ingen aning om hur de fått till det, men det var med bred marginal den godaste fläskrätt jag någonsin ätit. 

Som avslutning på kvällen tog jag in deras Proper Porter som snabbt försatte mig i en nostalgisk bubbla: Det var en fin amerikansk porter med en tydligt fet smak som drog åt gröna bönor och vaxduk. Jag satt och stirrade på glaset, tankarna malde. Jag har druckiten hel del av något som smakade exakt som det här, för länge sedan. Men vad? Jag lyckades aldrig komma fram till något svar, men Jämtlands Oatmeal Porter? Sierra Nevada Porter? Riktigt gott.

Allt som allt är jag nöjd över helgens mat och dryck.

2 kommentarer:

  1. Vad är mysigast? Att sitta i foajén eller i brygghallen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nog aldrig suttit i brygghallen.

      Radera