2020-08-01

Oppigårds Ekologisk Hazy IPA

Bild: Oppigårds
Frugan kom för en tid sedan hem från Systembolaget, och hon hade köpt ett par öl som hon trodde att jag skulle gilla. En av en var en av de nyaste ölen från Oppigårds: Ekologisk Hazy IPA. En New England IPA på 7 %.

Färgen är gul med en aning orange, vätskan grumlig. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker långsamt lämnandes en hel del rester på glaset.

Doften är ren med viss beska och godis-sötma och ren alkohol. Citrusskal, pomerans och mandarin. Aningar av krut och bananskal.

Smaken är mycket balanserad och sammanhållen, den startar med en ren passerande beska. Exotisk frukt (ananas och aprikos) och tydliga citrus-toner (apelsin och mandarin). Växande elegant sötma och lite gammaldags fruktgodis. Medelstor kropp. Mer av den rena sötman i eftersmaken liksom krut, svart te, mogna mandariner och en mjuk beska. Avslutningen är överraskande torr med alkohol, mjuk brödig sötma och lite citrusfrukter.

Kolsyran är lätt, de många små bubblorna är mjuka och långlivade. Vätskan är mjuk och lite tjock.

Oppigårds gör det igen: En tydlig, genomtänkt och väl genomförd tolkning av en stil med hög kvalitet utan att ta ut svängarna för mycket. Det enda jag har emot Ekologisk Hazy IPA är styrkan, jag tycker att alkoholen blev väl tydlig här.

Betyg: 4,21. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment 7 juli 2020. Pris: 26:90 för 330 ml. Bäst före: 16/06/21 (batch 1819).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar