2020-06-08

En helg i Norrköping


Helgen tillbringades i Norrköping. På grund av hotell-rea.

Den krog jag var mest nyfiken på besöktes under tidig fredagkväll: Ölstugan Gull-Olle. Ligger i korsningen Trädgårdsgatan - Torggatan i en lokal som jag från barndomen minns som... En vitvaruhandlare? Nå, under senare år har det varit några olika restauranger i lokalen. Men sedan i våras är det öl som gäller. 20 sorter på fat. Till det husmanskost.


Krogen har två rum, det mindre har spårvagnstema med inredning och utsmyckning lånad från Svenska Spårvägssällskapets Östgötaavdelning. Kul, nytänkande och budget på samma gång!

Tog in en Juicy IPA från Wikbolandets Gårdsbryggeri (helt nytt för mig). Jag tycker att den gjorde allt rätt och var en av de bättre i stilen jag druckit på senare åt. Till det kvällens rätt: Fläskkotletter med klyftpotatis och bearnaise för 100 kr. Det hade rätt varit en sådär rätt, men kokens marinering av fläskköttet var verkligen riktigt bra. Frugan tog in skaldjurslådan med räkor och havskräftor (155 kr) och en Morgondagens Dead Head, en berliner weisse med lakrits och hallon. Smakerna stack iväg åt lite olika håll, men blev godkänd ändå.Vi gick vidare ett par kvarter och hamnade på The Black Lion. Här fanns en märklighet i form av Gales HSB från Fuller's på fat. Aldrig hört talas om tidigare. I vilket fall var ölen lite trött och väldigt smörig, och jag fick den utan problem utbytt mot en flaska Hobgoblin IPA. Engelsk och god.


Lördag eftermiddag. Efter att ha gått runt till ett par nya ställen som kändes... sådär så satte vi oss i källaren på bryggpuben Knäppingen.

Här slank det ner lokalt brygd öl (även om den populäraste verkade vara Budejovický Budvar): Först deras Cirkus Session IPA som var helt okej med mer malt än väntat, därefter deras folköl Nödraket som visserligen var tunn i kroppen men ändå välbalanserad. Så sist deras Milk Stout som var ren och snygg men jag saknade ändå lite sötma.

Bishops Arms låg halvöde denna nationaldagskväll. För att fira dagen hade de en svensk vecka med mat och dryck. Vi tog in varsin silltallrik med OP och lager: Oppigårds Norm för mig, Nynäshamns Landsort Lager för henne. Gott på alla sätt.


Sist ut blev helgens lilla besvikelse: Det nya norrköpingsbaserade bryggeriet Brewers In Arms har gått in för varumärket Fenix Brewery för sina egna öl. Bakom en generisk logotyp-kranskylt fanns en öl som jag fick presenterat som en IPA. Den var... jordig och lite ofräsch, utan att vara direkt dålig. Jag frågade bartendern om den var som den skulle, han provsmakade och berättade att denna APA var OK och kom med lite gliringar om min smak.

Allt som allt en mycket behaglig helg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar