2020-02-08

Ruddles County Country Ale

Bild: TOMP
En öl som jag har en del minnen till. Tyvärr är de ganska gamla och inte helt tydliga.

Vilket kanske inte är så konstigt.

På det sena nittiotalet är jag helt säker på att Ruddles County fanns på Systembolaget. Jag skulle nog till och med kunna peka ut hyllplatsen på den numera flyttade butiken i Skäggetorp, Linköping. Då bryggd av Morlands, som hade en hel del öl i Sverige under den tiden. Under de första åren såldes den på en speciell flaska med bred öppning som skulle se ut som en mjölkflaska. Men sedan på en vanlig halvliterflaska med smal hals.

Vilka år? Ingen aning. Andra halvan av nittiotalet bör det i alla fall ha varit. Och när jag tittar i mitt eget arkiv så ser jag att den var kvar hos Systembolaget till oktober 2011. Hmmm.

Och så kom den här ölen in i det fasta sortimentet i vintras.

Men...

Det är inte samma öl.

Ruddles County Country Ale är nämligen bryggd av Greene King som genom ett antal uppköp nu äger varumärket. Och den där ölen på 4,7 % har receptmässigt ingenting med den här ölen på 4,3 % att göra.

Färgen är guld med en aning bärnsten, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är smutsvitt och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är något söt med lite toffee, svarta vinbär och en aning katrinplommon.

Smaken startar med en passerande ren beska som följs av semisöta toner av mogna äpplen, röda vinbär, aprikoser och lite maltig smörkola. Smaken är ganska lätt, kroppen är lätt till medelstor. Den korta eftersmaken har växande toner av aprikoser/persikor, fullkorns-franskbröd och lite mineraler. Knäck i slutet.

Kolsyran är mild, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk och aningen torr.

En trevlig och väldigt brittisk bitter/pale ale: Inte för mycket av någonting och inga bismaker. Skulle nog kunna sänka ett par på en pubkväll.

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2019. Pris: 20:90 för 500 ml. Bäst före: 31 OCT 20.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar