2019-11-01

Hakets Real Ale Festival 2019


För två veckor sedan åkte jag till Göteborg. Målet: Hakets Real Ale Festival 2019. Förra årets arrangemang var mycket trevligt så det var inget snack om att jag skulle åka dit igen. Arrangören Fredrik Hallström hade den här gången fått till ett samarbete med arketypbrittiska puben Charlie's i Köpenhamn som skeppat över ett antal brittiska cask-öl. Till det kom en lokal förmåga. Man köpte ölen via klippkort, 6 halvpints eller 3 pints för 300 kr.
Kompakt, begripligt och lätthanterligt! Jag slog mig ner med Uffe (från Karlströms Malt) och Veronica som tillsammans med Fredrik varit med på Londonresan hösten 2017.

Vi blev sittandes och drack halvpint efter halvpint, pratandes om ölen, om det knepiga med att vara med och driva ett bryggeri och om hur det gått för de olika bryggerier vi besökte för två år sedan. Mycket trevligt.


Jag hade redan dagen innan träffat Fredrik på Ölrepubliken där jag frågade om varför det bara var en enda lokal öl på cask. Svaret var att han hade tjatat på bryggerierna, men antingen fanns inte kunskapen, intresset eller tiden. Eller så var helt enkelt tajmingen inte den rätta.

Jag tror att jag drack av alla öl, men tog inte noteringar. Det var helt enkelt inte ett sådant tillfälle… Jag tyckte att alla öl var stiltypiska och de flesta goda representanter för sina stilar. Fritt från minnet:

Landlord var en liten besvikelse: Den kändes blekare än den är på flaska, och allmänt platt. Susex Best var eftermiddagens stora behållning: Lite funkigt syrlig och med stort djup i smakerna. Detsamma kan sägas om Old Ale, som jag stött på tidigare hos just Charlie's. En stor öl! Star of Eastbourne kändes lite feg, snarare som en engelsk pale ale än en IPA.Allt som allt ett riktigt trevligt och opretentiöst arrangemang, som dock stördes något av de ständigt pågående ombyggnaden av Haket. ”Ja, vi har ju arrangemang hela tiden så det blir aldrig några luckor att bygga i” påpekade delägaren Cattis när jag fick några ord med henne. ”Men till april måste vi vara klara, för då är det ölfestival och då måste vi ha plats för allt!”

Jag har blivit mycket restriktiv med vilka ölarrangemang jag åker på, men om det blir en ny cask-festival hösten 2020 så lär jag vara på plats igen.

Göteborg - Capital of regnskurar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar