2019-11-27

Novembermörker 2019

Hårt arbete pågår.
I lördags gick Linköping Hembryggareförenings årliga evenemang Novembermörker av stapeln.

Jag fungerade som huvuddomare under domartävlingsdelen, vilket innebar mer förberedelser och diskussioner än vad jag hade väntat mig.

Men när vi satte igång själva bedömningen på förmiddagen så gav förberedelserna utdelning, de åtta domarna gjorde sitt jobb med de 20 inlämnade ölen på ett utmärkt sätt på precis lagom lång tid.

Lite fungerar kring det hela:

Om du ska lämna in en öl till en hembryggartävling, ha inte en etikett på flaskan som innehåller exempelvis foto på dig, namn och teknisk beskrivning av ölen. Ha bara på den nummerlapp som du får vid anmälan och ingenting annat. Annars blir du diskvalificerad direkt!

Det var alltså 20 inlämnade öl. Det tycker jag är en ganska dålig siffra med tanke på hur många hembryggare jag vet finns i området, och vilket intresse det fortfarande är för hembygd öl. Ja, det är bara svart öl i klasserna 7, 8 och de modifierade delarna i 11 som gäller. Ja, det är högst 3 öl per bryggare. Men ändå tycker jag att man borde kunna få in mer än 20.

Jag tycker att förstapriset i såväl domartävlingen som Folkets Val svart öl borde vara lockande i sig självt: Att få brygga ölen kommersiellt på Centralbryggeriet och med stor sannolikhet få ut den på Systembolagets hyllor. Eller är det jag som icke-hembryggare som tycker att det är häftigare än de som brygger?  Vi får titta närmre på det här vid utvärderingen.

Det var oväntat lite experiment och framför allt trendiga experiment inlämnade: Inte en enda öl med rökt karaktär, ingen brettad öl, ingen lekfull pastry stout.

Om du lämnar in öl i klass 11I Trä- och fatlagrad öl, så måste du vid inlämningen förklara vad för öl som är grundtypen innan den lagrats: Det är annars omöjligt att ge en rättvis bedömning av ölen.

Med det sagt, vill jag tacka alla inblandade i årets Novembermörker och ett extra litet tack till de tillresta domarna!

De välförtjänta vinnarna i domartävingen:
  • Guld Peter Pinaitis med IMP 15
  • Silver Klas Östlund med Tsarevna 
  • Brons Marcus Gustafsson & Mattias Hellström med Mash out of Hell!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar