2019-09-24

Ölbryggeriet En tyst minut

För en tid sedan var frugan och jag i Jönköping, bland annat besöktes Systembolaget. Jag hade bestämt mig för att köpa exakt 1 lokal öl, och det skulle vara den första jag fick syn på.

Jönköpingstrakten kom ganska sent in i craft beer-svängen och jag vet relativt lite om vad som händer där, trots att det är på cykelavstånd.

Ölen som råkade köpas blev En tyst minut från Ölbryggeriet, som är en bryggpub i Huskvarna. Den lite märkligt namnsatta ölen är en modern ljus lager på 5 %.

Trots att flaskan stått ett par veckor i kylskåpet är vätskan jämnt disig. Färgen är kallt gul och det fingertjocka kompakta skummet är vitt. Det sjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt med en lätt syrlighet. Grapefrukt, lime och andra citrusfrukter. Plastiga lätt instängda toner. Antydan till knäck och julkryddor.

Smaken far iväg åt alla möjliga håll vid första klunken: Torkade ängsblommor och hö, småfranska, metallisk beska, citronjuice, mogna plommon och mango. Medelstor kropp. Eftersmaken är höig med växande sötma och viss oren alkohol. Passerande plastighet. Avslutningen är kvalmigt söt med lite fruktiga toner och antydan till tallbarr.

Kolsyran är relativt stark, de stora vassa bubblorna kittlar tungan. Vätskan är kladdig.

Nja, inget vidare, inte på något sätt…

Betyg: 2,4. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment kring Huskvarna. Pris: 25:80 för 330 ml. Bäst före: 04:2021.

1 kommentar:

  1. Jag har prövat ett antal öl från Ölbryggeriet, och inga har varit över medel.

    SvaraRadera